İnsanlık adına fark yaratmak için yetenekler birleşiyor

Birleşmiş Milletler ve Deutsche Post DHL’in hazırladığı Combining Capabilities (Yetenekleri Birleştirmek) başlıklı rapor afet risklerinin azaltılması, acil durum hazırlığı, müdahalesi ve kurtarma operasyonlarında özel sektörün ortaklaştığı görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem-eryar-unlu-005.png

İnsanlık göz korkutucu zorluklar ile karşı karşıya. Çatışmalar, doğal afetler, göç, salgınlar ve diğer krizler, içinde yaşadığımız dünyanın dinamiğini değiştiriyor. Artık kimse yıkıcı güçlerin altından tek başına kalkacak ve bu zorlukları yalnız başlarına göğüsleyecek kadar güce, kaynağa ve beceriye sahip değil. Toplumların, sosyal ve insani ihtiyaçları ele almak için daha da fazla birlikte çalışması gerekiyor. Son yıllarda bu tür işbirliklerine daha fazla şahit olmaya başladık. Şirketlerin temel yeteneklerini tamamlayan kuruluşlar ile güçlerini birleştirdiği cesaret verici bir trendin yükseldiğini görüyoruz. 

Bunun etkili örneklerinden birisi de, son 10 yıldır başarılı bir işbirliğine imza atan Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi (OCHA) ve Deutsche Post DHL Group arasındaki işbirliği. Birleşmiş Milletler ve Deutsche Post DHL’in hazırladığı Combining Capabilities (Yetenekleri Birleştirmek) başlıklı rapor afet risklerinin azaltılması, acil durum hazırlığı, müdahalesi ve kurtarma operasyonlarında özel sektörün önemli bir ortak haline geldiğini ortaya koyuyor. 

Rapor, insani yardım faaliyetleri alanında yenilikçi ve etkili ortaklıkları ortaya koyarak, kamu-özel sektör ortaklıklarının günümüz dünyasında global sorun çözme çalışmalarında temel bir role sahip olduğunu savunuyor. Bu rolün önemini ve raporun detaylarını BM İnsani İşler ve Acil Durum Koordinatörlüğü Yardımcısı Kyung-Wha Kang, DPDHL Kurumsal İletişim ve Kurumsal Sorumluluk Başkan Yardımcısı Christof Ehrhart ve DHL Express Türkiye Genel Müdürü Markus Reckling’den dinledik. 

Raporun İstanbul’da düzenlenen Dün ya İnsani Yardım Zirvesi’nde yayınlanmış olması da ayrı bir önem taşıyor. Raporda çeşitli yenilikçi ve etkin vaka çalışmalarına yer veriliyor. Çalışmada, kamu-özel sektör ortaklıklarının günümüzde insani ihtiyaçların ele alınmasındaki temel önemi gözler önüne seriliyor. 

Doğal afetler global tedarik zinciri için risk 

Deutsche Post DHL Kurumsal İletişim ve Kurumsal Sorumluluktan Sorumlu Başkanı Christof Ehrhart konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Afete hazırlıklı olma ve afete müdahale, DP DHL’in kurumsal sosyal sorumluluk stratejisinin temel bileşenlerinden birisi. Global ticareti mümkün kılan bir şirket olarak doğal afetlerin global tedarik zincirlerine doğrudan risk teşkil ettiğini, ayrıca özel sektörün bu alanda esnekliği artırmaya yönelik katkısını bizzat görüyoruz. Bunun için hem kamu hem de özel sektörden çeşitli paydaşlara ihtiyaç duyulduğunu, bu paydaşların kaynaklarını ve yetkinliklerini bugün yaşanan insani zorluklara karşı kullanmaları gerektiğini biliyoruz. Umarım diğer kuruluşlar da bizim Yetenekleri Birleştirmek adlı raporumuzdan ve Birleşmiş Milletler’le yürüttüğümüz başarılı işbirliğinden ilhamla verimli ve sosyal anlamda faydalı ilişkiler kurarlar.” 

BM İnsani İşler ve Acil Durum Koordinatörlüğü Yardımcısı Kyung-wha Kang’ın işbirliğine yönelik yorumları ise şöyle: “Afetlerin ve zorlu acil durumların sayısının ve etkisinin artmaya devam etmesi, insani yardım kuruluşlarının bunların altından tek başına kalkmasını imkansız hale getiriyor. Dolayısıyla uyumlu bir uluslararası tepkiye ihtiyaç var. Deutsche Post DHL gibi ortaklarla çalışmamız, ihtiyaç sahibi insanlara yardım götürme çalışmalarımızın hızını, kalitesini ve etkinliğini arttırıyor. Birlikte afetlere hazırlanmak ve riskleri azaltmak için yerel, ulusal ve bölgesel kapasitemizi geliştirebiliriz.” 

Dünyadan başarılı örnekler anlatılıyor 

Rapor, Deutsche Post DHL’in Birleşmiş Milletler ile birlikte gerçekleştirdiği başarılı GoHelp işbirliğinden elde ettiği uzmanlık ve deneyimi paylaşmanın yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki başarılı ortaklık modellerini de ortaya koyuyor. Ericsson ve MasterCard gibi global oyuncuların yanı sıra, rapora katkıda bulunan Madagaskar merkezli Telma Vakfı gibi ‘yerel kahramanlara’ ilişkin hikayelerle de bu tür ortaklıkların uygulamada nasıl işlediği anlatılıyor. 

Afet anlarında özel sektör ve kamu ortaklığını başarıya taşıyan etkenler ise şöyle sıralanıyor: Tüm paydaşların belirlenen ihtiyaçların karşılanmasına yönelik ortak yol gösterici ilkeler konusunda anlaşması, temel yetkinliklerden yararlanılması, yerel kapasite oluşturulması, insani ve ticari faaliyetler arasında net bir ayrım yapılması ve öngörülebilir uzun vadeli ortaklıklar geliştirilmesi. 
Rapor, insani yardım kuruluşları ile özel sektör arasındaki ortaklıkların, insanların çektiği acıların azaltılması ve en muhtaç kesimlere kaliteli yardım sağlanması yönündeki ortak hedef doğrultusunda geliştirilmesinin gerekliliğine de vurgu yapıyor.

Havaalanlarını afete hazırlıyorlar

DP DHL, afet yönetiminin iyileştirilmesine yardımcı olmak amacıyla on yıl önce BM ile gücünü birleştirdi. Grup, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi (BM OCHA) ile işbirliği kapsamında doğal afetlerin hemen sonrasında etkilenen havalimanlarında yerinde lojistik desteği sağlamak üzere Afet Müdahale Ekipleri (DRT’ler) konuşlandırıyor. Şirket, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte doğal felaket riski altındaki bölgelerdeki havalimanlarının hazırlanmasına yardımcı olan Havalimanlarının Afete Hazırlanması (GARD) programını gerçekleştiriyor. GARD, havaalanı lojistik yönetiminde görev alan havaalanı personeli, yerel güvenlik görevlileri ve ulusal doğal afet kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı amacıyla hazırlandı. 2009 yılında başlatılan program, doğal afet yardım ve kurtarma lojistiğindeki zorluklarla hızlı ve etkili bir şekilde mücadele edilebilmesini amaçlıyor. Bugüne kadar GARD programı ile 15 ülkede 30 havalimanında toplam 600 kişiye afete hazırlık eğitimi verildi. Eğitimler Türkiye’de de İstanbul Uluslararası Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında, UNDP Türkiye ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile birlikte gerçekleştirildi. DHL aynı zamanda 2012’de T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile bir protokole imza attı ve bu kapsamda Türkiye’de doğal felaketlerden kaynaklanan acil insani yardım durumlarında AFAD’a lojistik destek sağlıyor.