AGİT'de gündem Balkanlar

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen ve bugün sona eren Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) 20. Bakanlar Konseyi toplantısında anlaşmazlık yaşanan bölgelerle ilgili diyaloğa dikkat çekildİ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AGİT 20. Bakanlar Konseyi Toplantısı
- Ukrayna'da düzenlenen AGİT 20. Bakanlar Konseyi toplantısı sona erdi<br />
- Toplantıda anlaşmazlık yaşanan bölgelerle ilgili diyaloğa dikkat çekildi ve AGİT'in daha etkili ve verimli olması yolunda çalışmalara devam edilmesi kararı alındı
KİEV (AA) - Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen ve bugün sona eren Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) 20. Bakanlar Konseyi toplantısında anlaşmazlık yaşanan bölgelerle ilgili diyaloğa dikkat çekilerek, AGİT'in daha etkili ve verimli olması için çalışmalara devam edilmesi kararı alındı

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği, çok sayıda ülkeden dışişleri bakanı ve müsteşar düzeyinde katılımın olduğu toplantıda başta "Helsinki 40+ Süreci" olmak üzere pek çok bölgesel ve küresel konu ele alındı.

Toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, AGİT'in kurulmasına ve soğuk savaş döneminin sona ermesine yardımcı olan Helsinki Nihai Senedi'nin imzalanmasının 40. yıl dönümü olan 2015'te AGİT'in daha etkili ve verimli olması yolunda çalışmalara devam edilmesi kararına yer verildi.

Uzun süren anlaşmazlıklara da dikkat çekilen bildiride, Transdinyester sorununun kapsamlı şekilde çözülmesi konusunda bir önceki toplantıda da gündeme gelen çözüm arayışlarının süreceğine işaret edildi. Karabağ konusunda da Azerbaycan ve Ermenistan arasında karşılıklı üst düzey diyalogla çözüm sürecinin canlandırılmasının önemine dikkat çekildi.

İnsan ticareti, sınır güvenliği, silahların yayılmasını önleme, ekonomi, enerji ve enerji güvenliği, çevre, medya özgürlüğü, sivil toplum diyaloğu gibi konuların da ele alındığı toplantıda siyasi deklarasyon konusunda bir kere daha anlaşma sağlanamadı.

AGİT Dönem Başkanı ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Leonid Kozhara, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Ukrayna'da devam eden protestolarda polisin protestoculara karşı aşırı güç kullanmasına karşı ne hissettiği yönündeki soru üzerine, kişisel olarak meydana gelen olaylardan üzüntü duyduğunu belitti.

Kozhara, "Ukrayna AGİT üyesi olarak AGİT'in prensip ve kurallarına uymak zorunda. Ukrayna hükümeti, bu durumu oldukça talihsiz olarak görmekte ve bildiğiniz üzere polisin aşırı güç kullanımını da kınadı. Başsavcılık ofisi bir kaç gün önce Kiev'de yaşanan olayla ilgili yasal inceleme başlattı. İncelemenin Ukrayna kanunlarına göre tam ve tarafsız olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kozhara ayrıca, 2014 yılı dönem başkanlığını yürütecek İsviçre'yi de tebrik etti ve başarılar diledi.

AGİT'in bir sonraki Bakanlar Konseyi toplantısı 2014 yılı sonunda İsviçre'nin Basel kentinde yapılacak. İsviçre, 2015 yılında başkanlığı Sırbistan’a devredecek.