'Görünmezlik kalkanı' gerçek oldu

BAE Systems, özellikle tank ve benzeri kara muharebe taşıtlarını düşman saldırılarına karşı 'görünmez' kılacak yeni inovasyonu olan kızılötesi kalkanı başarıyla test etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kızılötesi başta olmak üzere diğer frekanslardaki ışın bileşenleriyle de çalışan 'görünmezlik kalkanı', muharebe sırasında kara taşıtlarının çevrelerindeki yapıların ve doğal topografyanın devamı ya da bir başka cisimmiş gibi algılanmalarını olanaklı kılıyor.

'Adaptiv' olarak tanımlanan ve sıcaklığı son derece hızlı bir şekilde değiştirebilen altıgen 'piksellerden' oluşan tabakalara dayanan patentli teknoloji; araca monte edilmiş kameralar sayesinde hareket halindeki aracın arka plan görüntüsünü alıp araç üzerinde bu görüntüyü göstererek aracı çevresi ile uyumlu hale getiriyor. Çevreye uyum görüntüsü dışında, bir başka araç da taklit edilebilirken, müttefik birlikler tarafından tanınması ve 'dost ateşine' maruz kalınmaması amacıyla araç künyesi yansıtılabiliyor.

Bir tarafı tamamen görünmez oluyor

Dünyanın en büyük ikinci savunma sanayi şirketi BAE Systems tarafından Haziran ayının ortalarında gerçekleştirilen testler, CV90'ın bir tarafının kızılötesi spektrumda tamamen görünmez hale getirilebildiğini, bunun yanında 4x4 araçlar dahil olmak üzere diğer nesneler gibi gözükebildiğini gösterdi. Sistem, Eylül ayında gerçekleştirilecek olan İngiltere Uluslararası Savunma ve Güvenlik Ekipmanları Fuarı kapsamında BAE Systems CV90 zırhlı aracı üzerinde kızılötesi modunda sergilenecek

Çalışma, projenin bir kısmını finanse eden İsveç Savunma Malzemeleri İdaresi’nin (FMV) en önem verdiği konulardan biri olması nedeniyle ağırlıklı olarak kızılötesi spektruma odaklanırken, BAE Systems, yakın bir gelecekte tam görünmezlik sağlayacak kalkan teknolojisini geliştirme çalışmalarının başarıya ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Proje Müdürü Peder Sjölund, "Benzer görünmezlik cihazlarıyla gerçekleştirilen daha önceki denemeler yüksek maliyet, aşırı güç gereksinimleri veya yeterince güvenilir olmaması nedenleriyle başarılı olamamıştı. Panellerimiz zırh koruması sağlayacak ve özelikle araç 'görünmez keşif' modunda nispeten düşük seviyede elektrik tüketecek şekilde üretildi" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir