'Küba Twitter'ı kontrol edilecek

ABD, sosyal paylaşım ağından siyasi içerikli mesaj geçilip geçilmediğini kontrol edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD yönetimi, Küba'da siyasi kriz çıkarmak için gizlice kurduğu ortaya çıkarılan ZunZuneo adlı sosyal paylaşım ağının siyasi mesajlar içerip içermediğini kontrol edecek.  

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, kısa sürede 40 bin aboneye ulaşan ağ ile siyasi mesajlar gönderildiği ortaya çıkarsa bunun "rahatsız edici" olacağını söyledi.  Psaki, programı finanse eden ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının (USAID) gönderilen mesajlardan herhangi birinin siyasi içeriğe sahip olup olmadığını ve bu tür mesajların ne zaman gönderildiğini belirlemeye çalıştığını söyledi. 

Sözcü, USAID'in aynı zamanda siyasi içerik taşıyan mesajların sistemde taslak olarak mı saklandığını yoksa diğer kullanıcılara gerçekten gönderilip gönderilmediğini de araştırdığını belirtti.  

ABD yönetimi, programın internete erişimin kısıtlı olduğu Küba'da bilgi akışının artırılmasından başka bir amacının olmadığını savunuyor.  

Associated Press (AP) haber ajansı, geçen hafta ABD'nin Küba'da siyasi kriz çıkarmak ve ülkenin komünist hükümetini yıkmak için gizlice Twitter benzeri bir sosyal paylaşım ağı kurduğunu ve bu ağı finanse ettiğini ortaya çıkaran belgeleri yayımlamıştı. AP tarafından yayımlanan belgeler arasında ağa siyasi içerikli taslak mesajların yüklendiğini gösterenler de yer alıyordu.  

"Küba Twitter"ı olarak da bilinen ZunZuneo sosyal paylaşım ağı, USAID için taşeron olarak çalışan Amerikalı müteahhit Alan Gross'un Küba'da gizlice internet erişimini genişletmeye çalışmaktan tutuklanmasının ardından hizmete girmişti. Hükümet ödeneğinin Eylül 2012'de kesilmesinin ardından durdurulan sosyal paylaşım ağına 40 binden fazla abone olmuştu. 

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Başkanı Rajiv Şah da ajansın bütçesi ile ilgili salı günü Senato'nun Dış Operasyonlar Alt Komitesi'nde ifade vermişti. Oturumda USAID'in istihbarat örgütlerininkine benzer bir operasyon düzenlemesinin uygun olup olmadığı tartışılmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir