AB, yasa dışı göçe karşı Türkiye ile anlaşma imzalayacak

AB, yasa dışı göçe karşı sınırlarında denetimin güçlendirilmesi için 19 Şubat'ta Türkiye ile işbirliği anlaşması imzalanmasının öngörüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOLEDO - Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Jacques Barrot, yasa dışı göçe karşı AB sınırlarında denetimin güçlendirilmesi için 19 Şubatta Türkiye ile işbirliği anlaşması imzalanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

AB dönem başkanlığını yapan İspanya'nın Toledo kentinde düzenlenen "AB Adalet ve İçişleri Bakanları gayri resmi toplantısına" AB ülkelerinin göçmenlerden sorumlu bakanları da katıldı. Toplantıda, yasa dışı göçe karşı AB sınırlarında kontrolün artırılması ve göçmenlerin tam entegrasyonunun sağlanması yönünde kararlar alındı.

Basına bilgi veren Barrot, AB dış sınır koruma ajansı olan "Frontex" aracılığıyla, özellikle deniz yoluyla gelen yasa dışı göçü önlemeye yönelik Türkiye ile işbirliği anlaşması imzalanacağını bildirdi.

Anlaşmanın 19 Şubatta imzalanmasının öngörüldüğünü kaydeden Barrot, ayrıca Libya ile de bir anlaşma olacağını, ancak henüz tarihin belli olmadığını ifade etti.

Öte yandan Fransa'nın göç ve uyumdan sorumlu bakanı Eric Besson, yasa dışı göçle mücadelenin AB ve Türkiye arasındaki ilişkide öncelikli konu olması gerektiğini savundu.

Besson, Toledo'da meslektaşlarıyla yaptığı gayrı resmi toplantının ardından gazetecilere, yasa dışı göçle mücadelenin, AB ile Türkiye arasındaki ilişkide öncelikli bir konu haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Eric Besson, işbirliğinin, "Türkiye'nin AB'ye üyeliğiyle ilgili bir gereklilik olduğunu" ileri sürdü.