Askeri darbe ihtimali gözardı edilmiyor

Tayland'da Başbakan Yinglak Şinavatra'nın istifasının da istendiği hükümet karşıtı gösteriler başladığından bu yana ilk defa askeri darbe ihtimalinin gözardı edilmediği belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BANGKOK - Yönetim karşıtı gösterilerin devam ettiği Tayland'da Genelkurmay Başkanı Prayuth Chan-ocha, hükümet ve göstericilere itidal çağrısında bulundu.

Hükümet karşıtı eylemlerin siyasi krize neden olduğu ülkede, gazetecilerin askeri müdahale olasılığıyla ilgili soruları hakkında ayrıntılara girmeyen General Prayuth, sokaklardaki gösterilerin sonlandırılması gerektiğini belirterek, 'Ordu, hem göstericilere hem de hükümete ortamın sakinleşmesi konusunda kırmızı ışık gösterdi. Bu çatışmadan kim kazanır. Hiç kimse' diye konuştu. Tarafların itidal içerisinde olayları değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Prayuth, darbeye ilişkin 'Bu kapı ne açık ne de kapalı' dedi.

Endonezya'nın ardından Güneydoğu Asya'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Tayland'da Başbakan Yinglak Şinavatra'nın istifasının da istendiği hükümet karşıtı gösteriler başladığından bu yana ilk defa askeri darbe ihtimalinin gözardı edilmediği belirtiliyor. Tayland'ın siyasi tarihinde ordu tarafından 11 askeri darbenin gerçekleştirildiği bildiriliyor.

Tayland Seçim Komisyonu, ekim ayından bu yana devam eden hükümet karşıtı gösteriler sırasında protestocular ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalar nedeniyle 2 Şubat'ta yapılması planlanan genel seçimlerin ertelenmesi çağrısında bulunmuş ancak Başbakan Şinavatra seçimin ertelenmesi talebini geri çevirmişti.

Ülkede dün, seçimler için adayların başvuru işlemlerini yaptıkları stadyuma zorla girmeye çalışan göstericileri dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanılması sonucu çıkan çatışmalarda, bir kişi hayatını kaybetmiş, Seçim Komisyonu'ndan üç yetkilinin de aralarında bulunduğu onlarca kişi yaralanmış, bazı yetkililer ise stadyumdan helikopterle kurtarılmıştı.

Tayland'da hükümet karşıtı gösteriler, sürgündeki eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından başlamıştı.

Yönetim karşıtları, ağabeyi eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın çıkarlarına hizmet ettiğini ileri sürerek, Başbakan Yinglak Şinavatra'nın istifasını istiyor. Yinglak, siyasi krize son verebilmek amacıyla parlamentonun alt kanadını feshetme kararı almış ve 2 Şubat'ta erken seçime gidileceğini açıklamıştı. 

Askeri darbe ile 2006 yılında görevden uzaklaştırılan Taksin Şinavatra, görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunmuş, 2 yıllık hapis cezasından kaçmak için 2008'de ülkeyi terk ederek sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir