Bakan Yılmaz, Kılıçdaroğlu'na katılmıyor

Kılıçdaroğlu'nun GAP ile ilgili eleştirilerine katılmayan Devlet Bakanı Yılmaz, hükümetin KOP ve Doğu Anadolu Projesi'ne büyük önem verdiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun GAP projesiyle ilgili olarak iktidara getirdiği eleştirilere katılmadığını söyledi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) kentsel yuvarlak masa bakanlar toplantısına katılan Yılmaz, Türk gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, "hükümetin, GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) projesiyle birlikte, Doğu Anadolu Projesi ve Konya Ovası Projesi (KOP) gibi projelere büyük önem verdiğini" söyledi.

GAP ile ilgili olarak hükümetin 2008 yılında bir eylem planı kabul ettiğini kaydeden Yılmaz, daha önce kamu harcamaları içinde yüzde 7'lerde kalan GAP'a ayrılan payın, önce yüzde 12'ye sonra yüzde 14'e kadar çıktığını söyledi.

Bakan Yılmaz, işsizlik sigortası fonundan alınan payın tamamının sadece GAP'a değil, bu paranın bir kısmının 16 kenti kapsayan Doğu Anadolu Projesine ve dört kenti kapsayan Konya Ovası Projesi ile diğer bölgesel projelere de aktarıldığını ifade etti.

Yılmaz, GAP, DAP ve KOP'un Türkiye'nin bölgesel gelişme projesinde çok önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

Bakan Yılmaz, bu projelerle, "gıda ve enerji güvenliğini garanti altına" alınacağını ifade etti.

 Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yapılan yatırımlarla ilgili ayrıntılı bilgi veren Bakan Yılmaz, kurulan kalkınma ajanslarının oynadığı önemli role değindi.

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin bölgesel projelerinin, işsizlik, sağlık ve eğitim gibi sorunların çözümü dışında, komşu ülkelerin de kalkınmasına katkı yapacağına dikkat çekti.

Bakan Yılmaz, işsizlik sigortası fonundan bölgesel projelere aktarılan kaynakların, işsizlikle mücadeleye engel olmadığını söyledi. 

Yeşil şehircilik ve kalkınma

Bakan Yılmaz, OECD bakanlar toplantısında, istihdamı ve ekonomik kalkınma ile birlikte yeşil şehircilik anlayışının geliştirilmesinin de ayrıntılı bir şekilde ele alındığını belirtti.

Bakan Yılmaz, bu tür toplantılarda ülkelerin, kendi tecrübelerini, diğer ülkelerin tecrübeleriyle paylaşarak, "bir beyin fırtınası" yapma imkanına sahip olduklarını ifade etti.

Bakan Yılmaz, toplantılarda Türkiye'nin GAP, DAP ve KOP projeleriyle ilgili diğer katımcılara bilgi verdiğini sözlerine ekledi.

Toplantıya, bakanlarla birlikte dünyanın önemli şehirlerinin belediye başkanları ve iş dünyasından temsilciler de katıldı.

Kentlerin ve bölgelerin, istihdamın artırılması ve ekonominin gelişmesine nasıl katkıda bulunacağının tartışıldığı toplantıda, vatandaşlara kent hizmetleri verilirken çevre konusuna nasıl özen gösterileceği de gözden geçirildi.

Bakanlar ve belediye başkanları, "ekonomiyi geliştir, çevre kirliliğini düşür" parolasıyla toplantılarda sorunlara çare arayacak ve bu konuda yapılacak bilimsel çalışmaların desteklenmesini talep etti..

Özellikle, ulaştırma ve enerji hizmetlerinde çevre duyarlılığı gösterilmesine toplantılarda vurgu yapıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir