BM, Kuzey Kore'ye uygulanacak yaptırımları görüştü

Görüşmelerin gelecek haftaya uzayacağı bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

NEW YORK -  Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunmasının ardından bu ülkeye yönelik yaptırımları ele alan kilit öneme sahip ülkelerin toplantısı sona erdi.

BM Güvenlik Konseyinin veto yetkisine sahip 5 daimi üyesi Çin, ABD, Rusya, Fransa ve İngiltere'nin temsilcilerinin yanı sıra Japonya ve Güney Kore'nin diplomatları 90 dakikalık görüşmelerinde, Kuzey Kore'nin nükleer denemede bulunmasının ardından son gelişmeleri ve bu ülkeye uygulanacak yaptırımları ele aldı.

Toplantının ardından İngiliz Büyükelçi John Sawers, gazetecilere yaptığı açıklamada, çok karmaşık bir tartışma geçtiğini ve diplomatların "zamana ihtiyaçları olduğunu" söyleyerek, görüşmelerin gelecek haftaya uzayacağı mesajını verdi.

İngiliz Büyükelçi, görüşmenin "iyi bir atmosferde geçtiğini" sözlerine eklerken, ABD'nin Büyükelçisi Susan Rice da benzer bir yorumda bulundu ve "diplomatların iyi çalışmaya devam ettiklerini" kaydetti. Japonya Büyükelçisi Yukio Takasu, toplantının "iyi bir anlayış ve işbirliği zihniyetinde" yapıldığını belirtirken, büyükelçilerden hiçbiri içerik hakkında bilgi vermedi.

ABD: Birliklerin hareketliliğine ilişkin bir bilgiye sahip değiliz

Bu arada ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Kuzey Kore'de birliklerin hareketliliğine ilişkin bir bilgiye sahip olmadığını açıkladı. Gates, Asya'da bölgesel güvenlikle ilgili yıllık toplantıya katılmak için Singapur'a giden uçağın Guam'daki Amerikan hava üssündeki molası sırasında yaptığı açıklamada, ABD'nin Kuzey Kore'de birliklerin olağanın dışında bir hareketliliğini saptamadığını belirterek, Güney Kore'deki silahlı kuvvetler gücünü artırma niyetinde olmadıklarını kaydetti.