Çin, Türklere vizeleri zorlaştırdı

Pekin yönetimi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Çin Vizesi başvurularını zorlaştırdı. Şahsi turistik vize başvuruları kaldırılırken, ticari vize için de Çin’in resmi kurumlarına ait "Belediye Davetiyesi" zorunluluğu getirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin’in İstanbul Konsolosluğu'ndan yapılan duyuruda, Türk vatandaşlarına yönelik Çin vizesi başvurularında değişiklik yapıldığı bildirildi.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu'ndan Türkiye’deki ilgili turizm acentelerine gönderildiği belirtilen yazıya göre, ticari başvurularda Çin’den davet eden firmaların davet mektupları kabul edilmeyecek olup; yetkilendirilmiş Çin’in resmi devlet kuruluşlarının vereceği davet mektubu (Belediye Davetiyesi) talep edilecek. 

Cihan'ın haberine göre; yapılan değişiklik sonrası şahsi “turist vize” başvuruları da tarih oldu. Buna göre, turizm amaçlı olarak Çin’e seyahat edecek olan kişilerin başvurduğu turistik vize başvuruları kabul edilmeyecek olup, turistik amaçlı sadece grup vize başvuruları kabul edilecek.

15 Şubat 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni düzenlemede şu bilgiler yer aldı:

1- 15.02.2016 tarihinden itibaren, Türkiye umumi pasaportu ya da üçüncü ülke umumi pasaportuna sahip (Çin ile karşılıklı vize antlaşması olan ülkeler için geçerli değildir) M, F tür vize ile Çin'i ziyaret etmek isteyen şahısların "Yetkilendirilmiş Kurumlardan Davetiye Mektubu", "Davetiye Onay Mektubu" ya da "Yabancı Uzman Davetiye Mektubu" aslını ibraz etmeleri gerekmektedir.

2- Üçüncü ülke umumi pasaportuna sahip şahısların mutlak suretle altı ayın üstünde geçerliliği olan oturma izni belgesinin aslını ve fotokopisini sunmaları gerekmektedir.

3- Türk tarafı resmi heyet bünyesinde bulunan umumi pasaport sahibi şahısların, Çin Halk Cumhuriyeti ziyaretlerinde, Türk tarafından resmi nota ya da resmi yazı veya Çin Halk Cumhuriyeti’nden "yetkili kurumdan davetiye mektubu" ya da "davetiye onay mektubu" aslını sunmaları gerekmektedir.

4- Çin Halk Cumhuriyeti turizm amaçlı düzenlenmiş gruba katılım gösteren şahısların, Çin yetkili turizm kurumu tarafından düzenlenmiş "Turizm amaçlı davetiye mektubu" aslı ile turistik grup vizesine başvurmaları gerekmektedir.

5- Ql, Q2, Sİ, S2 türleri vize başvurusu ile akraba ziyareti amaçlı Çin Halk Cumhuriyeti'ne gitmek isteyen şahısların mevcut kurallar temelinde, akrabalık ilişkilerini gösterir belgelerden birini (Evlilik cüzdanı, doğum belgesi veya akraba ilişkisinin noterli onayı) ek olarak ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden davet eden şahsa ait kimlik fotokopisi ve gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonunu da ibraz etmeleri gerekmektedir.

6- XI, X2 türleri vize başvurusunda bulunan şahısların JW202 formu (Kabul Bildirisi) aslını ve ekonomik durumlarım gösterir belge (eğitim durumuna göre, 2500 USD/yıl) ibraz etmeleri gerekmektedir.

7- Ql, Q2, Sİ, S2, XI, X2 türleri vize başvurusunda bulunan şahısların vize başvuru merkezine gitmeleri, konsolosluk görevlileri ile mülakat yapmaları gerekmektedir.

8- Yukarıdaki vize türlerine yönelik yapılacak her tür başvuru için yeterli zamanın ayrılması rica olunur. İnsani unsurlar dışında, acil başvurular kabul edilmeyecektir. (Express ve hızlandırılmış dahil)

TÜRKİYE’YE GİTMEYİN UYARISI

Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Turizm Bürosu tarafından tur operatörlerine, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülke ve bölgelere dönük münferit ve grup seyahatlerin "yasaklandığı" şeklinde sözlü olarak bir bildiri yapılmıştı. Bu durumla ilgili olarak Çinli yetkililer herhangi bir açıklama yapmazken, Türk yetkililer ve Türk turizm sektörü temsilcileri, bu bilgiyi doğrulamıştı. Çin medyasında da söz konusu yasakla ilgili bilgiler yer alıyor.

Çin’in Ankara Büyükelçiliği'nin internet sitesinde Çince olarak yayımlanan 22 Aralık tarihli duyuruda, Türkiye’ye seyahat uyarısı yapılmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Temmuz 2015 yılında yapılan uyarıda da, Türkiye'de Çin hükümetini hedef alan gösteriler yapıldığına ve Çinli turistlerin saldırıya uğradığı ve rahatsız edildiğine dikkat çekilerek, Türkiye’ye seyahat uyarısı yapılmıştı.

TERÖR SALDIRILARI ÇİNLİLERİ KORKUTTU

Önce Suruç ve ardından Ankara’nın göbeğinde yaşanan terör saldırılarının üzerine Türkiye’de turizmin kalbi Sultanahmet’te Alman turist kafilesine yönelik düzenlenen bombalı saldırı Çinli turistleri korkuttu. Yaşanan olumsuz tablo sonrası binlerce Çinli turist rezervasyonlarını iptal ettirdi. Dünyanın en çok harcayan turisti olarak bilinen Çinli turistlerin Türkiye’ye gitmemesi, sektöre büyük darbe vurmuş durumda.

Son yıllarda Çin Süper Lig ekiplerinin kış futbol kampı için en çok tercih edilen merkezlerden Antalya’da yaşanan bu saldırılardan nasibini aldı. Çin’den bu sene kış kampına hiçbir Çin Süper Lig ekibinin gelmemiş olması, durumun ciddiyetini de ortaya çıkarmış oldu.

TÜRKİYE’YE GİDEN ÇİNLİ TURİST SAYISI

Türkiye’nin tek taraflı olarak Çinli işadamları ve turistlere getirdiği elektronik vize imkânı Türkiye’ye giden Çinlilerin sayısındaki artışın önemli etkenleri arasında yer almaya devam ediyor. Türk tarafının resmi istatistiklerine göre, Türkiye’ye gelen Çinli ziyaretçi sayısı 2015 yılının ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 67,67'lik bir artış 282 bin 872’ye çıktı.