”Diğer taraflar da Kıbrıs konusunda adım atmalı ”

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyetinin Dışişleri Bakan Yardımcısı Tomas Pojar, Kıbrıs konusunda Türkiye'nin yanı sıra, diğer tarafların da gerekli adımları atması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 PRAG - AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyetinin Dışişleri Bakan Yardımcısı Tomas Pojar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Prag'a yapacağı ziyaretin, Çek Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin ne derece iyi olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Prag'da bir grup Türk gazetecinin sorularını yanıtlayan Pojar, 4 yıldır bu görevde bulunduğunu anlatarak, "Bu süre içinde hem Cumhurbaşkanımız hem Başbakanımız Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Şimdi de Başbakanın ziyaretinden sonra Cumhurbaşkanınızı ülkemizde ağırlamak bir şeref olacaktır. Bu da iki ülke arasındaki iyi ilişkinin bir göstergesidir" diye konuştu.

Ziyarete ilişkin bir diğer hususun da iki ülke arasındaki ticari işbirliği olduğuna değinen Pojar, Cumhurbaşkanı Gül'e iş adamları heyetinin eşlik edeceğine dikkati çekerek, "Bu da derinleşmekte olan ticari ilişkilerimizin daha da ileri seviyeye taşınması için önemli bir fırsat teşkil edecektir" dedi.

Pojar, Türkiye ile ilişkilerin sadece Türkiye ile AB ilişkisi olmadığını ifade ederek, Gül'ün ziyareti sırasında aynı zamanda "Yakın Doğu ve Kafkaslar, yani Türkiye'nin güney ve kuzey doğu komşularının istikbalinin" de konuşulacağını bildirdi.

Çek Cumhuriyeti'nin AB dönem başkanlığı sırasında Türkiye ile yapılmakta olan müzakereler konusunda "çok sembolik bir anın" varlığından da bahseden Pojar, Devlet Bakanı ve Başmüzkereci Egemen Bağış'ın, bu göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini Çek Cumhuriyetine yaptığını hatırlattı.

Pojar, Bağış'ın geçmiş senelerde de Çek Cumhuriyetini birçok defa ziyaret ettiğini ve aralarındaki ilişkileri pekiştirdiğini belirtti.

Kıbrıs

Pojar, "Kıbrıs konusunda AB aynaya bakıyor mu? Kendi sorumluluklarını yerine getiriyor mu?" şeklindeki bir soru üzerine, bu konuda Türkiye'nin bazı yapıcı adımlarda bulunabileceğini, ancak konunun sadece Türkiye'nin elinde olmadığını söyledi.

Öncelikle Kıbrıs adasında, gerek Rum kesiminde gerekse Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan halkın karşılıklı anlaşmasının ve iki tarafta da bu konuda çözüme ulaşma konusunda iyimserliğin gösterilmesi gerektiğini kaydeden Pojar, şunları söyledi:

"İyimser tutum tabii ki dışarıdan da sergilenmelidir, burada sadece Türkiye'yi kastetmiyorum. Ben şahsen Türkiye tarafından atılabilecek yapıcı adımları biliyorum, ama tekrarlamak istiyorum ki sadece Türkiye'nin atması gereken adımlar değildir, diğer tarafların da bu konuda gerekli adımları atması gerekmektedir."

NATO Genel Sekreteri seçimi

Tomas Pojar, "NATO Genel Sekreterinin seçimi sürecinde Anders Fogh Rasmussen'in adaylığı konusunda Türkiye'nin tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de, öncelikle NATO'nun genel sekreterinin seçilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun hem Türkiye hem de Çek Cumhuriyeti için önemli olduğunu söyledi.

Pojar, şöyle devam etti:

"Bu konuda görüşmeler yapılmış olması, ilerleme kaydedilmesi ve sonuca ulaşılmasından gayet memnunum. Münferit ülkelerin bu konuda yaklaşımlarını ve uyguladıkları taktikleri bu masa başında herhangi bir şekilde konuşmak istemiyorum. Kısaca yeni bir genel sekreterin seçilmiş olması iyidir. Ve eminim ki Rasmussen iyi bir genel sekreter olacaktır. Kendisi bu konuya çok uygun bir şahıs."

Fransa'nın NATO'nın askeri kanadına dönüşü

Pojar, Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına dönüşüne ilişkin Türkiye'nin düşüncesine dair bir soru üzerine de, bunun herhangi bir sorun yaratacağını düşünmediğini belirtti.

Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına dönmüş olmasını memnuniyetle karşıladıklarını ve bunun başka yerlerde herhangi bir sorun oluşturacağını zannetmediğini ifade eden Pojar, şunları kaydetti:

"Fakat AB ile NATO işbirliğinin bazı bölgelerde daha işlevsel, daha iyi olması gerektiğini sorarsanız, tabii ki daha iyi olmalıdır diyebilirim. Hem AB tarafında hem de NATO tarafında tüm üye ülkelerin bu işbirliğini daha da iyileştirmek için çaba sarfetmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu dönemde özellikle Afganistan için önemlidir bu, ancak sadece Afganistan için değil. Ümit ederim ki burada da bir ilerleme kaydedilecektir, ancak önümüzdeki birkaç günde bir mucize olmasını beklemiyorum."