Dünyada aşırı yoksulluk geriledi

Günde 1,25 dolardan daha az gelirle yaşamak zorunda kalan yoksul ülkelerdekilerin sayısı düştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Birleşmiş Milletler, yayınladığı raporda dünyada aşırı yoksulluğun gerilediğini bildirdi.

Birleşmiş Milletlerin raporunda, dünya genelinde ekonomik krizin iş kaybına neden olduğu, ancak krizin etkisinin başta 2015'e kadar dünyada aşırı yoksulluğun yarıya indirilmesini amaçlayan BM Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşmayı engellemediği belirtildi.

Raporda, günde 1,25 dolardan daha az gelirle yaşamak zorunda kalan yoksul ülkelerdekilerin sayısının Çin, Asya'nın güneyi ve Güneydoğu Asya'daki ilerlemelerin etkisiyle 2015'e kadar yüzde 15'e düşmesinin beklendiği kaydedildi. Raporda bu sayının 1990'da yüzde 46, 2005'te yüzde 27 olduğu vurgulandı.

Başta Afrika olmak üzere birçok yoksul ülkede ilkokula kayıt oranlarının arttığı belirtilen raporda, AIDS, sıtma ve çocuk sağlığı konusunda gelişmeler kaydedildiğine dikkat çekildi.

Raporda, Binyıl Kalkınma Hedeflerinden biri olan içilebilir suya ulaşım konusundaki şansın arttığı, ancak daha yoksul ülkelerde, özellikle ücra bölgelerde yaşayanlar ve engelliler düşünüldüğünde bu hedefe ulaşmanın zor olduğu belirtildi.

Yoksul ülkelerde halkın sadece yarısının tuvalet gibi, sağlık için önemli araç gereçlere sahip olduğu vurgulanan raporda, çok yoksul ailelerin kızlarının okulu terk ekme riskinin zengin ailelerin kızlarından 3,5 kat, aynı durumdaki erkek çocuklarınkinden 4 kat fazla olduğuna dikkat çekildi. Raporda ayrıca, yoksul ülkelerin bazı bölgelerinde hamile ya da yeni doğum yapmış kadınların yarısından azının sağlık hizmetlerinden yararlandığı ifade edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir