EBRD, yatırımlarını yarı yarıya artıracak

Banka, eski Sovyet Bloku ülkelerindeki yatırımlarını 2015'e kadar yüzde 50 oranında artırmayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LONDRA - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), 2015'e kadar bankanın faaliyet bölgesi olan eski Sovyet Bloku ülkelerindeki yatırımlarını yüzde 50 oranında artırmayı planlıyor.
EBRD Başkanı Thomas Mirow, bankanın Londra'daki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bankanın, faaliyet bölgesindeki yatırımlarının krizle birlikte arttığını dile getirerek, 2008'de 5,2 milyar euro, 2009'da ise 8,2 milyar euro yatırım yapıldığını ifade etti. 
Mirow, hissedar ülkelerin Mayıs ayında Zagreb'de düzenlenecek bankanın yıllık toplantısında, yatırımların miktarını 20 milyar eurodan 30 milyar euroya çıkarılmasını onaylamalarını beklediğini kaydetti. Mirow, projeye ilişkin henüz bir karar çıkmamasına karşın anlaşma sağlanması konusunda iyimser olduğunu dile getirdi. 
EBRD Başkanı, özellikle bölgedeki yabancı para akışının azalması riskine karşı 2010-2015 yılları arasında bölgeye her yıl 8,5-9 milyar euro yatırım yapılması gerektiğini belirtti. 
Tarihi deneyimlerin toplumların büyük ekonomik krizlere maruz kalmasının politik riskler doğurabildiğini gösterdiğine işaret eden Mirow, bu nedenle bölgedeki politik istikrarsızlığı önlemek için bölgedeki yatırımların artırılması gerektiğini vurguladı.
EBRD geçen hafta yaptığı açıklamada, büyüme öngörülerini revize ederek, bu yıl bölge ülkelerinin büyüme tahminini yüzde 2,5'tan yüzde 3,3'e çıkardı. Banka, 2011 yılı için de bölge ekonomisinin yüzde 3,8 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. Bölge ekonomisi geçen yıl yüzde 6 oranında daralmıştı.