Euro Bölgesi, resesyona girdi

Ortak para kullanan ülkelerin ekonomisi, 3'üncü çeyrekte de küçüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - AB'de ortak para kullanan 15 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi, ikinci çeyrekteki binde 2 küçülmenin ardından üçüncü çeyrekte de binde 2 daralarak 15 yıl aradan sonra durgunluğa girdi.

Resmi istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre ikinci çeyrekte sıfır büyüme gerçekleştiren 27 üyeli AB ekonomisi de üçüncü çeyrekte binde 2 küçüldü.

Eurostat, ilk çeyrekteki güçlü ekonomik performans nedeniyle üçüncü çeyrek sonunda yıllık büyüme oranının Euro Bölgesi'nde binde 7 ve AB'de binde 8 olduğunu duyurdu.

Tüm AB üyelerinin üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklanmasa da Eurostat'ın elindeki verilere göre küçülen ekonomiler arasında yüzde 1'le Estonya, binde 5'le Almanya ve İngiltere, binde 2'yle İspanya ve binde 1'le Macaristan yer aldı. Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya, ikinci çeyrekte de binde 4 küçülmüştü.

Bu arada Eurostat'ın kesinleşen verilerine göre Ekim ayı enflasyon oranları Euro Bölgesi'nde yüzde 3,2 ve AB'de yüzde 3,7'ye indi. Oranlar, bir önceki ay Euro Bölgesi'nde yüzde 3,6 ve AB'de yüzde 4,2 seviyesindeydi.

Avrupa Merkez Bankasının enflasyondaki düşüşü ve ekonomik daralmayı dikkate alarak 4 Aralık'taki toplantısında faiz indirimi politikasını sürdürmesi bekleniyor. Ekonomistler, halen yüzde 3,25 düzeyinde bulunan Euro gösterge faizinin gelecek yıl yüzde 1,5'e kadar düşürüleceğini tahmin ediyor.