İklim Konferansı'nda son 2 gün

Konferansın bugün ve yarınki son iki gününde yapılacak olan liderler zirvesi için bugün en az 130 ülke liderinin Kopenhag'a gelmesi planlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOPENHAG - Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda yaklaşık 2 hafta önce Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da başlayan Birleşmiş Milletler iklim konferansı, bugün ve yarın yapılacak liderler zirvesiyle son bulacak.

Kopenhag'da 7 Aralık'ta başlayan konferansta, gelişmiş ve azgelişmiş ülkelerin sera etkisi yaratan gazların atmosfere salımına ilişkin azaltım oranları ve azgelişmiş ülkelere ne kadar yardım yapılacağı gibi konularda tartışmalar halen devam ediyor.

Buna karşın konferans kapsamında sürdürülen müzakerelerde, küresel ısınmayla mücadelede zengin ülkelerin yeni fon vaatleri gibi bazı ilerlemeler olduğu belirtiliyor.

Konferansın bugün ve yarınki son iki gününde yapılacak olan liderler zirvesi için bugün en az 130 ülke liderinin Kopenhag'a gelmesi planlanıyor.

Kopenhag'da bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Almanya Başbakanı Angela Merkel, Birleşik Krallık Başbakanı Gordon Brown, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula de Silva, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da aralarında olduğu bazı liderlerin zirvede konuşma yapmaları bekleniyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın ise zirveye yarın ulaşması ve anlaşma sağlanması halinde 2012'de süresi dolacak olan Kyoto Protokolü yerine geçecek yeni iklim anlaşmasının imzalanması öngörülüyor.