İran, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmaya hazır

İran, yakıt ihtiyaçlarının uygun bir şekilde karşılanması durumunda, uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işlemini durdurmaya hazır olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran, "zenginleştirilmiş uranyum taleplerine ilişkin olarak ABD, Rusya ve Fransa'nın ortak bir öneride bulunduğunu, anlaşmaya varılması halinde uranyum zenginleştirme işlemini durduracağını" bildirdi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Fars Haber Ajansına yaptığı açıklamada, "ABD, Rusya ve Fransa, iki üç gün önce, biz uranyumu yüzde 20 zenginleştirmeye başladıktan sonra ortak bir öneri sundu. ABD ve Rusya'nın önceki önerisi gibi" ifadesini kullandı.

"Önerinin içeriğini açıklamıyoruz" diyen Salihi, ortak önerinin değerlendirildiğini ifade etti.

Salihi, "Onlar şartsız olarak gelirse biz uranyum takasına hazırız. Onlar birkaç asıl konuyu dikkate almalı. Önce uranyum değiş-tokuşu için garanti vermeliler. İran topraklarında ve eş zamanlı olarak, uranyum verip yakıtımızı almak istiyoruz" diye konuştu.

Müzakereci ülkelerin ek şartlarını kabul etmeyeceklerini yineleyen Salihi, "Yakıt ihtiyacımız uygun bir şekilde karşılanırsa, uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işlemini durdurmaya hazırız" dedi.

Salihi'nin, "uranyum zenginleştirme işlemini durdurabileceklerini" ifade etmesi, Tahran yönetiminin bu yönde şu ana kadar yürüttüğü politikalardan farklı olarak değerlendiriliyor.

BM Güvenlik Konseyinin aleyhteki üç yaptırım kararına rağmen uranyum zenginleştirmeyi "kırmızı çizgileri" olarak açıklayan İran, bu konunun müzakere dahi edilemeyeceğini bildirmişti.

Nükleer güç sahibi ülkeler ile İran arasında uranyum takasına ilişkin görüş ayrılıklarının giderilememesi üzerine Tahran yönetimi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna (UAEK) mektup göndererek zenginleştirme işlemini kendisinin yapacağını ilan etmişti.

Salihi'nin, "UAEK'nin bilgisi dahilinde uranyum zenginleştirme işlemini 9 Şubatta başlattıklarını" açıklamasından iki gün sonra İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "Yüzde 20 zenginleştirilmiş ilk parti uranyumu ürettiklerini" duyurmuştu.

Salihi, 12 Şubattaki açıklamasında da "yüzde 20 zenginleştirilecek uranyumu birkaç ay içinde yakıta dönüştürebilecek seviyeye geleceklerini" bildirmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir