İzlanda'daki yanardağın faaliyetleri artıyor

Bilim adamları bugün ilk kez yanardağın faaliyetlerini değerlendirmek için volkanın üzerinde uçabilecekler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İzlanda'da faaliyete geçtikten sonra püskürttüğü kül bulutları nedeniyle Avrupa'daki hava ulaşımının alt üst olmasına sebep olan Eyfyallayöküll yanardağında faaliyetlerin arttığı bildirildi.

İzlanda Üniversitesinden jeolog Magnus Tumi Gudmundsson, kül bulutları 8,5 kilometreye kadar yükselen yanardağı gözleyebilmeleri için rüzgarların bilim adamlarına temiz görüş açısı kazandırdığını, bugün ilk kez faaliyetlerini değerlendirmek için volkanın üzerinde uçabileceklerini söyledi.

Bilim adamları, yanardağda ne kadar buzulun eridiğini tespit edip, patlamaların ne zaman sona ereceğini belirlemeye çalışacak.

Gudmundsson, yanardağda yeterince buzul olduğu müddetçe, daha fazla kül bulutu oluşabileceğini, bunun da daha fazla uçuş iptallerine sebep olacağını ifade etti.

Kül bulutları, sıcak magmanın, volkanın tepesindeki eriyen buzullarca hızla soğuması sonucu meydana geliyor.

Avrupa hava sahasının güvenliğinden sorumlu kuruluş Eurocontrol'den yapılan açıklamada, kül bulutları nedeniyle Avrupa hava sahasında normalde 22 bin olan uçuş sayısının 6 bine düşmesinin beklendiği belirtildi.

Kuzey ve orta Avrupa'nın çoğunda sivil uçuşların yapılmayacağını kaydeden Eurocontrol, aralarında Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, İtalya, İspanya ve güney Balkan ülkelerinin de bulunduğu güney Avrupa'da seferlerin yapıldığını vurguladı.

Havaalanları pazartesi sabahına kadar kapalı

İzlanda'daki yanardağ patlaması nedeniyle ortaya çıkan kül bulutu yüzünden Fransa'nın başkenti Paris başta olmak üzere ülkenin kuzeyindeki havaalanları pazartesi sabahına kadar kapalı kalacak.

Başbakan Francois Fillon'un aldığı karar uyarınca, yerel saatle 08.00'e kadar bu havaalanları hava trafiğine kapanacak.

Fillon, hava ulaşımının felce uğraması nedeniyle ortaya çıkan durumu değerlendirmek üzere bugün sağlık, ulaştırma ve çevre bakanlarıyla acil toplantı düzenledi.

Başbakan Fillon, halk sağlığını güvence altına alabilmek için hava kalitesinin sürekli izlenerek ölçülmesi talimatını verdi.

Diğer Avrupa ülkelerinde durum

Britanya makamları, ülkenin hava sahasını yarın TSİ 03.00'e kadar kapalı tutacağını bildirdi. Alman Lufthansa şirketi bugün TSİ 21.00'e kadar bütün uçuşlarını iptal ettiğini açıkladı.

Hırvatistan, bu sabah ülkenin kuzeyindeki hava sahasını kapattığını duyurdu. Hırvat makamları, böylece Zagreb havalimanının kapandığını, ama ülkenin Adriyatik kıyılarındaki, aralarında Split ve Dubrovnik'in de bulunduğu havalimanlarının açık olduğunu ifade etti.

Sırbistan hava sahasını kısmen, Avusturya hava sahasını bugün TSİ 21.00'e kadar, Danimarka ise hava sahasını yarın TSİ 03.00'e kadar kapattığını duyurdu.

Belarus ve Ukrayna da kül bulutu yüzünden hava sahasını kapattı. Belarus Ulaştırma Bakanlığı, hava sahasının dün gece kapatıldığını bildirirken, Ukraynalı yetkililer, başkent Kiev'deki havaalanının TSİ 15.00'e kadar kapalı kalacağını açıkladı.

Yetkililer, Lvov, Odessa, Donetsk, Simferopol ve Dnepropetrovsk havaalanlarının da belirsiz tarihe kadar kapatıldığını belirtti.

 

Birçok hava sahası kapandı

Polonya ulusal sivil havacılık ajansının (PAZP) sözcüsü Grzegorz Hlebowicz, AFP'ye yaptığı açıklamada, hava sahısının yeni emre kadar kapalı kalacağını ve bu durumun bugün değişmesinin zor olduğunu söyledi.

Hlebowicz, görerek uçuş kurallarına (VFR) uyacak ve 6 bin metre yüksekliği aşmayacak olan uçakların Polonya hava sahasını kullanabileceğini ifade etti.

Polonya'nın ulusal hava yolu şirketi LOT da bütün uçuşlarını iptal ettiğini duyurdu.

Öte yandan Polonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Piotr Paszkovski, uçak kazasında ölen Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve eşi için yarın düzenecek devlet törenine katılmayı planlayan Hindistan, Japonya, Güney Kore, Meksika, Yeni Zelanda ve Pakistan heyetlerinin, uçuşlardaki aksamalar yüzünden törene katılamayacaklarını bildirdiklerini açıkladı.

İtalyan sivil havacılık kurumu (ENAC) da, İtalya'nın kuzeyindeki hava sahasının bugün TSİ 21.00'e kadar kapalı kalacağını duyurdu.

ENAC, karar uyarınca, kuzeyde, aralarında Milano, Torino, Venedik ve Bolonya havalimanlarının da bulunduğu bütün havalimanlarının kapalı olacağını kaydetti. Kül bulutlarının hava trafiğini etkilemesiyle birlikte alternatif yollar arayan yolcular tren, otobüs ve deniz ulaşımının olmadığı yerlerde ülkeler arasında taksi yolculuğu yapmaya başladı.

Hava taşımacılığının en fazla etkilendiği İsveç, Norveç ve Danimarka'da günlerden bu yana havaalanlarında yatmak zorunda kalan bazı yolcuların aralarında anlaşarak gidecekleri ülkelere kadar taksi tuttukları bildirildi. İsveç'te araba kiralama şirketlerinin ellerinde kiralık araba kalmadığı, tren ve otobüslerin ek seferlere rağmen talebi karşılamakta zorlandığı görüldü.

Kül bulutu nedeniyle Almanya da hava sahasını TSİ 03.00'e kadar kapattı. Langen kentindeki Alman Hava Trafiği Güvenlik Dairesinin sözcüsü, hava sahasının TSİ 03.00'e kadar kapalı kalmasına karar verildiğini açıkladı.

Böylece ülkedeki 16 uluslararası havaalanıyla diğer küçük bölgesel havaalanları gün boyunca seferlere kapalı olacak.

Kararın ardından, ABD ziyaretinden sonra Avrupa'ya dönen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Afganistan'da yaralanan 5 Alman askeriyle birlikte İstanbul'da bulunan Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg'in ülkeye ne zaman dönecekleri de bilinmiyor.

Eyfyallayöküll'ün faaliyete geçmesinin ardından Avrupa'nın önemli bölümünü saran kül bulutları Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'ı da etkisi altına aldı.

Kül bulutlarının uçuş güvenliği için risk yaratması üzerine bu sabah Saraybosna, Zagreb ve Belgrad havaalanındaki uçuşlar durduruldu. Havaalanı yetkilileri, kül bulutunun bölgedeki hava sahasında yaklaşık 10 bin metrede etkili olduğunu, bu durumun da uçakların uçuş güvenliği için risk oluşturduğunu kaydetti.

Bosna Hersek hava sahasının uçuşlara kapatılması sonucu bugün İstanbul-Saraybosna seferleri karşılıklı olarak iptal edildi, ayrıca Stockholm, Zürih, Münih, Viyana, Budapeşte, Zagreb seferleri de yapılamadı.

Saraybosna, Belgrad ve Zagreb havaalanlarının TSİ 01.00'e kadar kapalı kalacağı, ölçümlere göre yarın uçuş yapılıp yapılmayacağına karar verileceği öğrenildi. Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki "Büyük İskender" havaalanından İstanbul, Viyana, Lübliyana ve Zagrep seferleri dışında tüm Avrupa seferlerinin iptal edildiği bildirildi.

Makedon yetkililer, havaalanında kalan yolculara istedikleri takdirde kara yoluyla yolculuk yapma olanağı sağlanacağını belirtti. Slovenya da hava sahasının TSİ 03.00'e kadar kapalı kalacağını açıkladı.

Türk Kızılayı battaniye dağıttı

Türk Kızılayı, İzlanda'daki yanardağın patlamasının ardından oluşan hava koşulları nedeniyle seferleri iptal edilen ve Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'daki havalimanlarında bekleyen dış hat yolculara gıda maddesi ve battaniye dağıttı.

Türk Kızılayının, hava yolu seferlerinin iptal edilmesi nedeniyle Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'daki havalimanlarının dış hatlar terminalinde mağdur duruma düşen yolculara destek vermek için hızla harekete geçtiğinin bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Afet Operasyon Merkezi, Marmara Bölge Afet Yönetim Merkezi, Güney Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Antalya Kan Merkezi'nde yardım ekipleri oluşturularak, ilgili havaalanlarında görevlendirildi. Türk Kızılayının çeşitli birimlerinden 13 uzman personel, mağdur duruma düşmüş dış hat yolcularına içme suyu, hazır kek, meyve suyu, bisküvi ve battaniye dağıttı.''

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir