”Kadima aşırı sağ bir koalisyonda yer almaz”

İsrail'de seçimden neredeyse başa baş çıkacağı belli olan iki partinin koalisyon oluşturmaya yönelik çabaları sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

TEL AVİV - İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin lideri olduğu Kadima'nin önde gelen isimlerinden, İçişleri Bakanı Meir Şetrit, Likud lideri Binyamin Netanyahu'nun "aşırı sağ bir koalisyon kurması" halinde, hükümete katılmayacaklarını söyledi.

İsrail'de seçimden neredeyse başa baş çıkacağı belli olan iki partinin koalisyon oluşturmaya yönelik çabaları sürüyor ve Netanyahu'nun, Kadima lideri Livni'ye koalisyona katılma çağrısında bulunması bekleniyor. Netanyahu'nun Kadima'ya, Dışişleri ve Savunma gibi önemli bakanlıkları önerebileceği de ifade ediliyor.

Meir Şetrit, muhtemel koalisyon olasılıkları ile ilgili olarak ordu radyosuna değerlendirmede bulunurken, Kadima'nın parti çizgilerine aykırı değerlere sahip bir koalisyonda yer almaya ikna edilemeyeceğini belirtti.

Şetrit, "Ancak aşırı sağ bir hükümet olmaması koşuluşla Netanyahu'nun koalisyonuna katılırız" dedi ve muhalefette kalmaktan çekinmediklerini söyledi. Şetrit ayrıca, Netanyahu'nun Kadima'yı koalisyonuna çekmek için verdiği çabalara rağmen, Livni'nin de kendi liderliği altında bir koalisyon oluşturabilmek için her türlü çabayı gösterdiğini ifade etti.

Şetrit, İsrail radyosunda yaptığı bir diğer açıklamada da "Eğer Netanyahu'nun yerinde olsaydım, Likud, Kadima ve İşçi partisinden oluşan bir koalisyon için, Livni ve (İşçi partisi lideri Ehud) Barak ile üçlü bir toplantı yapma çağrısında bulunurdum" dedi.

Siyasetin ötesinde, İsrail için en iyi olanı düşünmek durumunda olduklarını söyleyen Şetrit'e göre, halihazırda görünen durum, Netanyahu başkanlığında aşırı dinci bir koalisyonun oluşturulacağı.

Kadima lideri Livni de bir hükümet oluşturma şansı zayıf olmasına rağmen, seçmenleri için, bir koalisyonu oluşturmaya yönelik her türlü çabayı göstereceğini belirtmişti.

Ancak Livni, bir koalisyon için diğer partilere fahiş bedel ödemeyeceğini de ilave etmişti.