Libananco davasında ilk duruşma 10 saat sürdü

Paris'te görülen ve 3 gün daha devam edecek olan duruşmanın bugünkü bölümü 10 saat sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS  - Libananco şirketinin, el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10 milyar dolar tutarındaki tahkim davasının ilk duruşması sona erdi.

Paris'te görülen ve 3 gün daha devam edecek olan duruşmanın bugünkü bölümü 10 saat sürdü. Hakan Uzan, duruşmanın sonunda gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

İlk günkü duruşmanın ardından Türk Hükümetini savunan Coşar avukatlık bürosu temsilcileri de ayrıntılı bir açıklama yapmadı. Avukatlık bürosu temsilcisi Aydın Coşar "stratejimizi şimdi açıklamak istemiyoruz. Çalışmalar iyi gidiyor, önümüzdeki günlerde her şey açıklığa kavuşacak" diye konuştu.

Duruşmaların yapıldığı Dünya Bankası binası önünde Türk basını adeta kamp kurdu.

Mahkemede, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, tarafları dinledikten sonra, davanın ''esastan görüşülüp görüşülmeyeceğini'' karara bağlayacak. Duruşmaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan da bir heyet katılıyor.

Duruşmaya, uzun zamandan beri Interpol tarafından aranan Hakan Uzan da katıldı. Uzan'ın duruşmaya katılabilmesi için kendisi için çıkarılan tutuklama kararının geçici olarak askıya alındığı öğrenildi.

Duruşmada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yetki itirazları dinlenecek, davacı şirketin iddialarının belgelere dayanıp dayanmadığına bakılacak ve enerji şartı anlaşmasına göre davanın açılıp açılmayacağı konuları tartışılacak.

2003 ylında el konulmuştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) başvurusu üzerine 2003 yılında, Uzan Grubuna ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koymuştu.

Bunun üzerine Kıbrıs Rum kesiminde faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco Holdings Co. Ltd., ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'e ortak olduğunu ve söz konusu el koyma ile zarara uğradığını ileri sürerek, Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık dava açmıştı.

Libananco'nun mahkemeyi kazanması durumunda Türkiye'nin faiziyle birlikte 20 milyar doları bulabilecek tazminat ödemesinin söz konusu olabileceği ileri sürülürken, Yargıtay'ın da onadığı mahkeme kararıyla, Uzan Grubunun, şirket hisseleriyle ilgili muvazaalı satış yaptığı tespit edilmişti.

 Libananco davasını görüşen uluslararası mahkeme de, bu gelişme üzerine Türk mahkemelerinin kararını istemişti. Uzan Grubunun muvazaalı hisse devrini tescil eden bu kararın, uluslararası tahkimde görülen Libananco davasının seyrini Türkiye lehine değiştirebileceği belirtiliyor.