Moody's Yunan bankalarının notlarını iki basamak birden düşürdü

Bankaların not görünümleri negatif, yeni indirim gelebilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA /PARİS - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, sekiz Yunan bankasının kredi notunu iki kademe düşürdü, görünümlerini de 'negatif' olarak açıkladı.

Kuruluş ayrıca Slovenya'nın "Aa3" olan uzun vadeli kredi notunu bir kademe düşürerek "Aa2"ye çekti. Kredi not görünümü ise "negatif" olarak belirledi.

Moody's açıklamasında, Yunanistan'da 25 Temmuz'da başlatılan gözden geçirmenin tamamlandığı belirtildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu, piyasaların beklediği hamlesine gerekçe olarak ülke ekonomisindeki sıkıntıları ve azalan mevduatları gösterdi.

Moody's, National Bank of Greece SA (NBG), EFG Eurobank Ergasias SA (Eurobank), Alpha Bank AE (Alpha), Piraeus Bank SA (Piraeus), Agricultural Bank of Greece (ATE) ve Attica Bank SA'nın notlarını B3'ten Caa2'ye indirdi, Emporiki Bank of Greece (Emporiki) ve General Bank of Greece'in (Geniki) notları ise B1'den B3'e düşürüldü.

Slovenya'nın kredi notu da düştü

Moody's, Slovenya'nın "Aa3" olan uzun vadeli kredi notunu bir kademe düşürerek "Aa2"ye çekti. Kredi not görünümü ise "negatif" olarak belirledi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, karara, Slovenya hükümetinin artan borçlarını azaltma kapasitesine yönelik belirsizliğin şirketler ve finansal sektör üzerinde yarattığı riskler gerekçe gösterildi.

Moody's, Avrupa Birliği (AB) üyesi Slovenya'nın, mevcut finansal kriz karşısında zayıflayan ülkenin bankacılık sistemini desteklemek için tekrar müdahale etme olasılığının arttığına dikkat çekerek, orta vadede ülke ekonomisinin büyüme görünümünün zayıflayabileceğine vurgu yaptı.

Ülkedeki politik belirsizliğin, yapısal reformlar ve mali konsolidasyon planı ortaya koymakta riskler yarattığına işaret eden Moody's, Slovenya'nın kredi not görünümünün ''negatif'' olarak belirlenmesini ise ülkenin cari durumunun kötüleşmesi halinde tekrar not indirimine gidilebileceğine işaret ettiğini belirtti.

Ülkenin 2008 yılında gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 22,5 olan kamu borcu, geçen yıl yüzde 43,3'e yükseldi.

Slovenya hükümeti, geçen hafta yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminini de yüzde 2,2'den yüzde 1,5'e çekti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir