Muhalifler gösterileri bitirecek

Mısır'daki muhalif gruplar, Mübarek'in istifasının ardından protesto gösterilerini bitirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'daki muhalif gruplar, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasının ardından başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki protesto gösterilerini bitireceklerini açıkladı. 

Muhalif gruplar, düzenledikleri basın toplantısında, gösterileri bitireceklerini, ancak demokratik reformların yerine getirilmesi için haftalık gösteri yapılması çağrısında bulunacaklarını kaydetti. 

Muhalifler, ayrıca olağanüstü halin kaldırılması, parlamentonun feshedilmesini ve anayasayı düzenleyecek bir komitenin oluşturulması gibi taleplerini dile getirdiler. 

Öte yandan, Mısır'ın en büyük muhalif grubu ve ABD'nin şüpheyle baktığı Müslüman Kardeşler örgütü, iktidar arayışında olmadıklarını belirtti ve ordunun iktidarı sivillere bırakma çabalarını övdü.

Örgütten yapılan açıklamada, "Müslüman Kardeşler, kişisel kazançlar aramıyor, dolayısıyla cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını, parlamentoda çoğunluğu istemediğini açıklıyor ve kendisini dürüst halkın hizmetkarı olarak görüyor" denildi. 

Açıklamada ayrıca "Yüksek Askeri Konseyi'nin halkın talebi doğrultusunda bir sivil hükümet oluşturmak için iktidarı devretme yolunda gitmelerinin desteklendiği" ifade edildi.

Çadırlar kaldırılıyor

Mısır ordusuna bağlı askerlerin, gösterilerin yapıldığı Tahrir Meydanında kurulan çadırları kaldırdığı bildirildi.

Görgü tanıkları, iki haftadan beri gösterilerin sürdüğü Tahrir Meydanına giren askerlerin, trafiği rahatlatmak ve hayatın normale dönmesi amacıyla göstericiler tarafından kurulan derme çatma çadırları sökerek topladığını belirtti.

Çadırları söken askerlerle göstericiler arasında zaman zaman sözlü tartışmalar yaşandığını kaydeden görgü tanıkları, buna karşın çadırların toplanması işleminin genellikle olaysız geçtiğini ifade etti.

Öte yandan Mısır'da, ordunun çadırları kaldırma girişimiyle birlikte Kahire'nin birçok semtinden muhaliflerin Tahrir Meydanına hareket ettikleri bildirildi.

El Cezire televizyonun haberine göre, Tahrir'de yaşanan gelişmeleri televizyonlardan öğrenen çok sayıda gösterici meydana doğru hareket etti.

Mısır'da muhalif İşçi Partisi, Müslüman Kardeşler Örgütünün bazı mensupları ile yakınları gözaltında olan bir grup muhalif Tahrir Meydanı'ndan ayrılmak istemiyor.

Müzeden 8 değerli parça çalındı

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Mısır Müzesi'nde, Tutankamon'un bir heykeli dahil, yüksek değerde 8 parçanın çalındığı ortaya çıktı.

Mısır Eski Eserler Müsteşarı Zahi Havas, 28 Ocak'ta Tahrir Meydanı'nda hükümet karşıtı göstericilerin toplanmasından yararlanan kimliği belirsiz kişilerin binaya girmesinden sonra, personel tarafından yapılan bir envanter çalışması sırasında eserlerin çalındığının ortaya çıktığını anlattı.

Mısır Enformasyon Bakanı istifa etti

Mısır Devlet televizyonundan dün akşam yapılan açıklamada, Mısır Enformasyon Bakanı El Fekki'nin istifasının kabul edildiği belirtildi.

Haberde, El Fekki'nin istifasını ne zaman sunduğu ya da gerekçesi ise belirtilmedi.

Mısır'ın resmi ajansı Mena, eski başbakan Ahmed Nazif ile El Fekki'nin ülkeden ayrılmasının yasaklandığını duyurmuştu.

Obama, ordunun taahhütlerini memnuniyetle karşıladı

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Mısır ordusunun, demokratik sivil yönetime geçiş, uluslararası yükümlülükleri yerine getirme ve en önemlisi İsrail ile barış anlaşmasına sadık kalacağına ilişkin taahhütlerini memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın Mısır'daki durumu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Ürdün Kralı Abdullah ile görüştüğü kaydedildi.

Açıklamada, Obama'nın liderlere ABD'nin Mısır halkının talep ettiği her tür desteği temin edeceğini söylediği ifade edildi.

Tantavi, İçişleri Bakanı ile görüştü

Mısır Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi'nin, polis gücünün acilen yeniden düzenlenmesi konusunu görüşmek üzere İçişleri Bakanı ile bir araya geldiği belirtildi.

Medyada yer alan haberlerde, Hüseyin Tantavi'nin ayrıca anayasa mahkemesi başkanı, başbakan ve adalet bakanı ile de görüştüğü kaydedildi.

FKÖ Mısır'a destek verdi

listin yönetimi, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasına kadar giden süreç için Mısır halkına destek verdi.

Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Komitesi'nin, Ramallah'ta, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın başkanlığında yaptığı toplantıdan sonra yapılan açıklamada, "Filistin halkı ve Filistin liderliğinin, Mısır halkının demokrasi yolunda değişim kararını desteklediği" belirtildi.

Mısır'ın Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinde daima yanında olmuş, tarihi bir ülke olduğu vurgulanan açıklamada, "Filistin halkının ve davasının daima anahtar önemdeki bir destekçesi olarak kalacağından da şüphemiz yoktur" denildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir