Paris'te IŞİD zirvesi

İslam Devleti karşıtı ülkeler Paris'te Irak ve Suriye'deki durumu değerlendirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu İslam Devleti karşıtı Batılı ve Orta Doğu ülkelerinin dışişleri bakanları bugün yapacakları strateji değerlendirme toplantısında Irak başbakanından militanlarla mücadeleye ülkedeki Sünni azınlığı daha fazla dahil etmesini isteyecek.

Paris'te yapılacak toplantıda İslam Devleti karşısında son bir yılın en ağır yenilgisini alarak Anbar vilayetinin başkenti Ramadi'yi kaybeden Irak yönetiminin askeri açıdan nasıl toparlanacağı görüşülecek.

Fransız diplomatik kaynak, "Ramadi büyük bir darbeydi. 

Stratejimizin temelleri olan hava saldırıları ve Irak kuvvetlerine desteği değiştirmeyeceğiz. Ancak Irak'ta herkesin İslam Devleti ile mücadelenin parçası olması hayati öneme sahip" dedi.

Irak Başbakanı Haydar Abadi, ılımlı Şii bir politikacı olarak ülkedeki Sünni aşiretleri mevzilerini kuvvetlendiren İslam Devleti militanlarıyla mücadele etmek için ikna etmek zorunda. Ancak Abadi verdiği tüm sözlere rağmen Sünni Müslümanları daha çok kapsayacak bir yönetim kurmakta zorlanıyor.

Toplantıya Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile birlikte başkanlık edecek olan Abadi, Sünni Müslümanlara kötü davranarak hükümeti zor durumda bırakan Şii  milisleri kontrol altında tutabildiğini de kendisini destekleyen ülkelere göstermek zorunda.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sıradan bir toplantı olmayacak. Ramadi olaylarının hemen ardından toplanıyoruz. Başbakan Abadi'nin Ramadi ve Anbar'ı kurtaracak planlarını tartışacağız" dedi.

Yetkili Fransa'da bisiklet kazasında bacağını kıran ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin toplantıya telekonferans ile katılacağını teyit etti.

Yine aynı yetkilinin verdiği bilgiye göre Abadi'nin Sünni aşiretleri İslam Devleti ile mücadeleye dahil etme çalışmaları toplantının gündem maddelerinden birini oluşturacak.

Fabius, Abadi ile başkanlık edeceği toplantı öncesinde az sayıda bakanın katılacağı başka bir toplantıda İslam Devleti'nin Palmira kentini ele geçirdiği Suriye'deki durumu değerlendirecek.

Bu toplantıda ayrıca Suriye'de uzun süredir askıya alınan barış görüşmelerinin tekrar başlatılması ve Türkiye'nin Suriye'de İslam Devleti'nin kontrolü altındaki bölgelerle sınırının güvenliğinin nasıl sağlanacağı görüşülecek.