Perakende satışlar yüzde 0.1 düştü

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 9 bin kişi artış gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'de Şubat ayında perakende satışlar yüzde 0.1 düşüş gösterdi. ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, çekirdek olarak kabul edilen otomobil hariç perakende satışlar ise yüzde 0.7 arttı. Piyasalarda perakende satışların yüzde 0.4 azalması, çekirdek perakende satışların ise yüzde 0.1 azalması bekleniyordu.  Ocakta Perakende satışlar yüzde 1.0 artıştan yüzde 1.8 artışa revize edildi. Aynı ayda otomobil hariç perakende satışlar yüzde 0.9 artmıştı.  Perakende satışlar, ABD'de ekonomik aktivitenin üçte ikisini oluşturduğu için ekonomiye yön verilirken yakından takip edilen veriler konumunda bulunuyor.

İşsizlik maaşı başvuruları 9 bin arttı

ABD'de 7 mart tarihinde sona eren bir haftalık sürede işsizlik sigortası maaş ödemelerinden faydalanmak üzere başvuranların sayısı 9 bin kişi artışla 654 bin kişi oldu.  Beklentiler işsizlik başvurularının 6 bin kişi artacağı ve 645 bin kişi olacağı yönünde idi.

Bir önceki haftada ise işsizlik başvuruları revize edilerek 25 bin kişi gerileyerek 645 bin kişi olarak açıklandı. Bir önceki açıklamada geçen hafta başvuruların 31 bin kişi gerileyerek 639 bin kişi olduğu duyurulmuştu. Öte yandan işsizlik sigortası maaş ödemelerinden faydalanmakta olanların toplam sayısını ifade eden devam eden başvurular ise 193 bin kişi artışla 5 milyon 317 bin kişi seviyesinde gerçekleşti. Devam eden başvurular bir önceki hafta 14 bin kişi gerileyerek 5 milyon 106 bin kişi olmuştu.

Geleceğe yönelik tahminler açısından daha az volatil sonuçlar veren başvuruların 4 haftalık ortalaması ise 6 bin 750 kişi artışla 650 seviyesinde gerçekleşti. bu rakam 1982 yılı ekim ayından bu yana en yüksek seviyeyi ifade etti.

Perakende satışlar %0.1 azaldı

Öte yandan A