Piyasalarda ‘kara harekatı’ depremi

ABD hisse senetleri, Ukrayna ve Orta Doğu'da artan tansiyona bağlı olarak güçlü bir düşüş yaşadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, Ukrayna ve Orta Doğu'da artan tansiyonun etkisi ile son üç ayın en hızlı düşüşünü gösterirken, volatilite endeksi VIX bir yılı aşkın sürenin en güçlü sıçramasını gerçekleştirdi. 

S&P 500 Endeksi dün yüzde 1.2 düşüşle 1,958.12 puandan kapandı. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi, 62 gündür hiç kapanış bazında yüzde 1 yükseliş ya da düşüş göstermedi. Bu, 1995'ten bu yana en uzun dönemi işaret ediyor. Dow Jones Endeksi 161.39 puan ya da yüzde 0.9 kayıpla günü 16,976.81 puandan kapadı. Chicago Board Options Exchange Volatility Endeksi (VIX) yüzde 32 ile Nisan 2013'ten bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirerek 15.54 seviyesine çıktı. ABD hisse senedi piyasalarında, 6.6 milyarın üzerinde hisse senedi en değiştirdi. Bu, son üç ayın ortalamasının yüzde 15 üzerinde.

Los Angeles'ta Highmark Capital Management Inc. fon yöneticilerden Todd Lowenstein, "İnsanlar korkudan dolayı satıyor," dedi ve "Piyasa gerçekten jeopolitik risklere duyarlı. Değerlemelerin nerede olduğu ve son dönemdeki şirket satınalma ve birleşme haberleri sonrası görülen hareket dikkate alındığında, jeopolitk risker olduğu zaman, insanlar satışa geçmek için sebep arayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Hisse senetleri, seansın son bir saatinde, İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara harekatı başlatmasının etkisi ile kayıplarını daha da genişletti. İsrail'in saldırıları, Hamas ve diğer Filistinli grupların füze saldırılarını durdurmayı amaçlıyor ve bu saldırılar, Mısır'ın barış planının başarısızlığa uğraması ile birlikte, bölgede 10 gündür süren gerilimin daha da artmasına neden oluyor.

Ukrayna krizi, Malezya Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağının düşürülmesi ve 295 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından daha da yoğunlaştı. Kiev'de hükümet, uçağı Rus yanlılarının düşürdüğünü iddia ederken, Rus ayrılıkçılar bu iddiaları reddetti.