Potash, BHP Billiton'ın teklifini kabul etmedi

Suni gübre üreticisi Potash, teklifin büyük oranda şirketin gerçek değerinin altında olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SYDNEY - Dünyanın en büyük suni gübre üreticisi Kanadalı Potash şirketi, Avustralyalı BHP Billiton'ın 40 milyar dolarlık satın alma teklifini geri çevirdi.

Potash, yaptığı açıklamada, BHP Billiton'ın teklifinin "fena halde yetersiz ve büyük oranda şirketin gerçek değerinin altında" olduğunu belirtti. Suni gübre üreticisi Potash, küresel üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 20'sinden sorumlu bulunuyor.

BHP Billiton ise Potash'a satın almak için hisse başına 130 dolar ödediğini, bu önerinin şirketin New York Borsası'nda işlem gören hisselerinin 11 Ağustos'taki kapanış fiyatından yüzde 20 daha fazla olduğunu açıkladı.

Açıklamada, "Satın alma BHP Billiton'ın suni gübre sanayine girişini hızlandıracak ve dünyanın önde gelen potasyum üreticisi olma stratejisiyle uygun olacak" denildi.

Suni gübre talebinin bu yıl, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde et ve sebzeye olan talep yükseleceğinden artması bekleniyor. Dünya nüfusu arttıkça, daha fazla gıdaya ve dolayısıyla büyükbaş hayvanların beslenmesinde hububat için daha fazla gübreye ihtiyaç duyulacak.

BM Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, gelişmekte olan ülkelerde et ürünlerine olan talep,  gelirlerin, nüfus artması ve kentleşme nedeniyle yükseliyor. FAO, geçen yıl 228 milyon ton olan küresel yıllık et üretiminin 2050 yılına kadar 468 milyona çıkacağını, aynı sürede büyükbaş hayvan nüfusunun 1,5 milyardan 2,6 milyara çıkacağını tahmin ediyor.

Uluslararası Gübre Sanayii Birliği (IFIA) de küresel suni gübre talebinin 2010-2011 döneminde yüzde 4,8 artarak 170,4 milyon ton olmasını bekliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir