"Enflasyon tehlikesi var"

Coca Cola CEO'su Muhtar Kent, enflasyon tehlikesine ilişkin olarak, "Ekonomi bu durumdayken, önce oksijen lazım, sonra yemek düşüneceksiniz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Krizin ilerisinde önemli fırsatlar göründüğüne dikkat çeken Coca Cola Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent, enflasyon tehlikesine ilişkin olarak, "Ekonomi bu durumdayken, önce oksijen lazım, sonra yemek düşüneceksiniz" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) işbirliğiyle düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayı kapsamındaki "Küresel Krize Küresel Bakışlar" oturumunda konuşan Kent, küresel krizi anlamanın ve çıkış yolları bulmanın yolunun bugün yaşanan acı gerçekler arasındaki ilişkiyi algılamak ve çözüm üretmekten geçtiğini belirtti.

Coca Cola olarak son bir yıldır kontrol edebilecekleri unsurlara odaklandıklarını kaydeden Kent, bu konuların, pazarlama alanında doğru mesajların iletilmesine, müşteriler konusunda satın alma noktalarında daha etkin olmaya, ürün ve ambalajlar konusunda farklılık yaratmaya yönelik stratejiler olduğunu anlattı.

Kent, krizde zaman kaybetmemek ve esnek olmak gerektiğini, tüketici ve müşterilerin beklentilerini daha iyi algılamanın öncelikleri arasında yer aldığını kaydederek, "Yılda yaklaşık 3,5 ayı havada geçiriyorum. Her gittiğim ülkede en az yarım günümü piyasayı gezerek geçiriyorum" dedi.

Coca Cola kamyonlarının her hafta 20 milyon müşteriyi ziyaret ettiğini, krizde müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlamanın önem kazandığını ifade eden Kent, "Bu dönemde CEO'ların ikinci bir görevi var. Chief Crisis Officer, yani sırf CEO değil aynı zamanda kriz yöneticisi oluyoruz" diye konuştu.

'Ufkun ötesinde' fırsatlar var

Muhtar Kent, verimliliğe de büyük önem verdiklerine işaret ederek, kriz başlamadan önce hazırladıkları ve 2008-2010 arasındaki dönemi kapsayan verimlilik programı ile tasarrufun yanı sıra şirketin süreçlerini daha hızlı karar almayı olanaklı kılacak şekilde değiştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Kent, şunları kaydetti:

"Şu süreçte en önemli şeylerden bir tanesi, ufkun biraz ötesine bakmak ki bu tünelden daha hızlı çıkabilelim. Ufkun ötesinde dünya için çok önemli bazı pozitif şeyler gözüküyor. Bugünle 2020 arasında 1 milyar insan orta sınıfa katılacak. Bunların hepsi bu kurultayda konuştuğumuz ürünleri talep edecek. Yine bugünle 2020 arasında 800 milyon insan kentleşecek. Bu, iki haftada bir İstanbul demek. Bu müthiş bir fırsat, şimdiden yatırımlarını, şirketlerini buna göre ayarlamayanlar kaybedecek."

Enflasyon tehlikesi

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Kent, dünyadaki enflasyon tehlikesine ilişkin bir soruya "Bu kadar para arzı olduğu vakit dünyadaki en iyi işlerden bir tanesi belki de merkez bankalarına mürekkep satmaktır" şeklinde yanıt verdikten sonra, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bir alternatif de söylemek lazım. Ekonomi bu durumdayken, arz ve talep dengeleri dünyada bu kadar şaşmışken, önce oksijen lazım sonra yemek düşüneceksiniz. Bütün bu ekonomik paketler, büyük bir para arzı sunuyor piyasaya ama biraz düzelme sinyalleri aldıktan sonra enflasyon konusuna da muhakkak değinilecektir. Bir tehlike var mı? Yüzde yüz var. Ama dünyada enflasyonla iş idare etmiş en iyi ülke Türkiye."

Kent, yurt dışındaki Türk iş adamları ve girişimcilerin birer elçi vazifesi üstlendiğine dikkat çekerek, Türkiye'nin marka imajını iyileştirmek için daha da fazla çalışmaları gerektiğini vurguladı.