"Irak Kürt bölgesi,Türk firmaların sıçrama noktası"

1300'ü Kürt bölgesinde olmak üzere Irak genelinde 1600 Türk firması olduğunu söyleyen Bağdat Büyükelçisi Kaymakçı, "Irak Kürt bölgesi,Türk şirketleri için önemli bir sıçrama tahtasıdır" ifadelerini kullandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, Irak Kürt bölgesinin, Türk şirketleri için önemli bir sıçrama tahtası olduğunu belirterek, "Türk firmaları, Irak'a bu bölgeden yayılmaya başladılar. Burada edindikleri deneyimler ve faaliyetlerle Irak'ı keşfettiler" dedi.  

Kaymakçı, resmi temaslar için geldiği Erbil kentinde yaptığı açıklamada, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşmenin çok samimi bir ortamda geçtiğini aktararak, "Görüşmede Türkiye'nin bölge ile olan ekonomik ilişkilerini ele aldık. Irak'ın kalkınması, huzuru ve güvenliği için Türkiye'nin her türlü desteğe hazır olduğunu vurguladım. Başbakan Neçirvan Barzani'yle yaptığımız görüşmede ise iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ele aldık. Türkiye ile bölgesel yönetim arasındaki ticaret nasıl artırılabilir, yatırım fırsatları nasıl değerlendirilir konularını müzakere ettik. Sayın Barzani'ye Türk şirketlerine sağlamış oldukları kolaylıklardan dolayı teşekkür ettim" diye konuştu.  

"Irak'ın dört köşesinde diplomatik faaliyet" 

"Türkiye'nin Irak'ın dört köşesinde diplomatik faaliyet yürüten bir ülke olduğunu" ifade eden Kaymakçı, şöyle devam etti: 

"Bağdat'ta büyükelçiliğimiz, Basra, Musul ve Erbil'de başkonsolosluğumuz var. Türkiye'nin Bağdat büyükelçisi olarak Irak'ın her köşesine ulaşmaya, tüm Iraklı kardeşlerimizi kucaklamaya çalışıyorum. Dün Musul vilayetini ziyaret ettim, bugün Erbil'e geldim. Süleymaniye ve Duhok'u da ziyaret edeceğim" 

"Irak Kürt bölgesi, Türk şirketleri için önemli bir sıçrama tahtasıdır" diyen Kaymakçı, şunları söyledi: 

"Türk firmaları, Irak'a bu bölgeden yayılmaya başladılar. Burada edindikleri deneyimler ve faaliyetlerle Irak'ı keşfettiler. Bu, önemli bir fırsat sunmaktadır. Erbil, Süleymaniye ve Duhok'un kalkınmasını gördüğüm zaman bu bölgenin diğer bölgeler için bir ilham kaynağı olduğunu söylüyorum. Çünkü hakikaten burada izlenen ekonomik politikalar, Türk firmalarına gösterilen kolaylıklar, bölgenin daha fazla yatırım almasını ve daha fazla şirketin gelmesini sağlıyor" 

Irak'ta 1600 Türk firması var

Irak genelindeki 1300'ü Kürt bölgesinde olmak üzere toplamda 1600 Türk firması olduğunu belirten Kaymakçı, "Bu  başarı izlenen ekonomik politikanın sonucudur. Irak'ı kucaklıyoruz ve Irak'ın gelişmesi, birliği, huzur ve güvenliği açısından Türkiye olarak elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.  

"Türkiye'den gelen firmalar çok cesur" 

Irak'ta rekabet gücü en yüksek olan firmaların Türk şirketleri olduğunu belirten Kaymakçı, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Türkiye'den gelen firmalar çok cesur, girişken adımlar atabiliyor. Yerel makamlarla kaynaşıyorlar, milli şirketlerle ortak çalışıyorlar. Aynı zamanda yerel personel de istihdam ediyorlar. Yani çabuk adapte olan firmalar. Türk firmalarının en büyük özelliği Avrupa kalitesini Ortadoğu zevkine ve fiyatın uygun olarak sunabilmeleridir" 

Bu konularda ilginizi çekebilir