Trans Pasifik anlaşması tehlikede

ABD Kongresinin Trans Pasifik Ortaklık anlaşmasını imzalama ihtimali seçim nedeniyle zayıf görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Pasifik Okyanusuna kıyısı olan 12 ülke arasında imzalanması beklenen kapsamlı ticaret anlaşmasının, başkanlık seçimi dolayısıyla Kongre'den geçmesi ihtimalinin yarıdan az olduğunu söyledi.

New York'ta dün katıldığı bir toplantıda konuşan Biden, Trans Pasifik Ortaklık anlaşmasının (TPP) ancak 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminden sonra ve yeni başkanın göreve başlamasından önce Kongre'nin yapacağı tek bir oturumda mümkün olduğunu söyledi.

Obama yönetiminin dış politikasının temellerinden biri olan kapsamlı anlaşma, Çin'in artan ekonomik ve askeri gücüne karşı hazırlandığı için Çin taraf değil. ABD iş çevreleri de anlaşmayı destekliyor.

İki parti de mesafeli

Ancak başkanlık için yarışacak olan Demokrat ve Cumhuriyetçi adayların ikisi de, istihdamdaki düşüşten bölge ülkeleriyle varılan ticaret anlaşmalarını suçluyorlar ve bu nedenle TPP anlaşmasına karşılar.

Senato ve Temsilciler Meclisi'nin başkanları ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, TPP anlaşmasının kabulü için yeterli oy bulunamayacağını ve bu anlaşmanın bu yıl geçmesinin mümkün olmadığını söylemişlerdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir