”Türki iş çevreleri IMF ile anlaşma yapılmasını istedi”

Financial Times, Türkiye'deki iş çevrelerinin hükümete IMF ile yeni bir anlaşma yapılması çağrısında bulunduğunu yazdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye'deki iş çevrelerinin hükümete IMF ile yeni bir anlaşma yapılarak ekonomik krizin etkilerinin azaltılmasının sağlanması çağrısında bulunduğunu yazdı.

IMF ile yapılan anlaşmanın daha önce 2001 krizi sırasında Türkiye'nin yaşadığı mali krizden çıkmasına yardımcı olduğunu yazan FT, geçen mayıs ayında IMF ile Türkiye arasında yapılmış olan 10 milyar dolarlık anlaşmanın sona ermesinden bu yana hükümetin yeni bir anlaşma imzalamadığını, böylece seçmenine bir dış yardım olmaksızın ekonomi yönetimini yürütebileceğini göstermeyi amaçladığını öne sürdü.

Ancak iş çevrelerinin hükümetin Türkiye'nin küresel krizden en minimum düzeyde etkileneceği yolundaki ısrarından kaygı duyduğu da belirtilen FT'nin haberinde, söz konusu çevrelerin IMF ile yapılacak tedbiri nitelik taşıyan bir anlaşmanın yabancı yatırımcıya güven vermek ve yaklaşan yerel seçimin harcamalarını sınırlamak açısından hayati önem taşıdığına inandıkları bildirildi.

2001 krizi sonrasında yapılan reformların Türk bankalarını sağlam duruma getirdiği de belirtilen yazıda, Türkiye'nin eski ekonomi bakanlarından, halen BM'in Kalkınma Programı Başkanı olan Kemal Derviş'in Türkiye'de halen panik gerektirecek bir durum olmadığını söylediğine de işaret edildi.

FT ülkenin halen içinde bulunduğu cari işlem açıkları ve firmalara ait ağır dış borçların durumu hassas hale getirdiği iddiasına da yer verdi.