”Türkiye Ve Rusya ilişkilerindeki sorunları çözecek potansiyelde”

Davutoğlu, çalışma ziyareti için dün akşam geldiği Rusya'nın başkenti Moskova'da bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ve Rusya'nın ekonomik, ticari, kültürel ve siyasi alanlarda çok iyi ilişkilere sahip olduğunu, her iki ülkenin de ilişkilerinde ortaya çıkabilecek sorunları çözme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Davutoğlu, çalışma ziyareti için dün akşam geldiği Rusya'nın başkenti Moskova'da bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin yoğunluğunun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şubat ayında yaptığı ziyaretin ardından yaşanan ziyaret trafiğinin göz önünde bulundurulması halinde net bir şekilde görülebileceğini söyleyen Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da dünden beri Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ile yaptığı görüşmelerde de gümrük sorunu, enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesi, bölgesel sorunlara çözüm çabaları ve uluslararası konuları ele aldığını kaydetti.

Lavrov ile görüşmesi sırasında Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretini de ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, "Çok kısa zamanda Rusya Başbakanı Sayın Putin'i Türkiye'ye bekliyoruz. Burada da Başbakanımızın davetini bir kez daha teyit etmek istiyorum" diye konuştu.

Putin'in ziyaret tarihinin henüz netleşmediğini kaydeden Davutoğlu, "Bundan birkaç yıl öncesinde bu tip üst düzey ziyaretlerin hazırlığı yılları alırdı. Şimdi ise neredeyse her aya üst düzey bir ziyaret düşüyor. Bu da ilişkilerimizin geldiği noktayı ortaya koymakta" dedi.

Güney akım

Davutoğlu, Rusya'nın Türkiye'ye Güney Akım'a katılması yönündeki davetinin hatırlatılması üzerine, "Türkiye ve Rusya arasındaki işbirliğine hiçbir engel ve hiçbir sınır kalmamıştır. Alternatif enerji projeleri olmak üzere her projeyi değerlendirme kararı almış bulunuyoruz. Dolayısıyla Güney Akım veya diğer projelerle ilgili Rusya ile açık ve şeffaf bir şekilde işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz" diye konuştu.

Lavrov da aynı soruya verdiği yanıtta, Türkiye'nin projeye dahil olmak istemesi halinde gerekli şart ve koşulların Rus teknik heyeti tarafından oluşturulacağını belirterek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ve Rusya Başbakan Yardımcısı Seçin'in bu konuyu görüşmelerde ele aldığını söyledi.

Kafkasya işbirliği ve istikrar platformu

Davutoğlu, iki ülke arasındaki bölgesel ve küresel işbirliğinin önemli şekilde geliştiğini ve Lavrov ile görüşmede Türkiye'nin önerisi olan Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu konusunu da ele aldıklarını belirterek, "Bu platformun güçlendirilmesi konusunu ele aldık. Minsk Grubu çerçevesinde Rusya'nın Ermeni-Azeri ihtilafıyla ilgili çözüm çabalarını takdirle karşılıyoruz. Moskova'nın katkısıyla sorunun çözüleceğine inancımızı bir kez daha tekrarlıyorum. Çok kısa zamanda Kafkasya'nın barış, istikrar ve güvenli bir bölge olacağına inanıyoruz" ifadelerini kulladı.

Bakan Davutoğlu, Lavrov ile görüşmede Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİB) çerçevesindeki Blackseafor, Karadeniz Uyumu Harekatı gibi konuları da ele aldıklarını söyledi.

Rusya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 38 milyar dolara ulaştığını, Rusya'nın Türkiye'nin birinci, Türkiye'nin de Rusya'nın 7'nci büyük ticaret ortağını oluşturduğunu belirten Davutoğlu, Türk müteahhitlerinin de Rusya'dan aldığı toplam iş hacminin 30 milyar doları geçtiğini vurguladı.

Lavrov: Uluslararası konuda görüşlerimiz yakın

Lavrov da iki ülkenin, bölgesel ve uluslararası birçok konuda yaklaşımlarının örtüştüğüne, bölgesel bazı konularda birlikte hareket ettiğine dikkat çekerek, "BM Güvenlik Konseyi'nde uyumlu bir çalışmamız var. İki ülke de İran, Irak ve Orta Doğu konularında aktif şekilde yer alıyor. Sorunların çözümü için net öneriler sunuyoruz" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Rusya gümrüklerinde Türk mallarına yönelik çıkartılan sorunların neden  aşılamadığı" yolundaki sorusu üzerine Lavrov, iki ülke gümrük yetkililerinin bu sorunun çözümü için görüşmeleri devam ettirdiğini söyledi.

Lavrov, bu konunun teknik bir konu olduğunu ve iki ülke dışişleri bakanları düzeyinde de çözüm için çalışmalar yapıldığını belirterek, "Ancak iki tarafın da ürün sayı ve miktarları ile ilgili şeffaf olmaları gerekiyor" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ortak basın toplantısının ardından Davutoğlu ve beraberindeki heyet onuruna öğle yemeği verdi.