Tusk: Kıbrıs'ta destek vermeye hazırız

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, "AB, Kıbrıs müzakerelerine destek vermeye hazır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB'nin Kıbrıs müzakerelerine destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Tusk, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, müzakereleri barış için kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak değerlendirdi. 

Adada 41 yıllık ayrılığa son verecek barışın sağlanması için yakalanan şansın kaçırılmaması için elinden geleni yapacağını belirten Tusk, Anastasiadis'in ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın konuya ilişkin gösterdikleri bağlılığın barış için gerçek bir şans olduğunu ifade etti.

Kıbrıs'ta iki kesimin liderleri tarafından Şubat 2014'te imzalanan ortak açıklama metniyle yeniden başlayan görüşmeler, "her konuda anlaşma sağlanmadan hiçbir konuda anlaşılmış sayılmayacak" kuralı üzerinde yürütülüyor.

Müzakerelerin ne zaman sonuçlanacağıyla ilgili henüz net bir tarih verilmiyor. Her iki taraf da yaptıkları açıklamalarda kalıcı bir çözüme vurgu yapıyor ve önceliklerinin zaman olmadığının altını çiziyor ancak mayısta adanın güneyinde yapılacak genel seçimlerin müzakereleri olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor. İki tarafın liderlerinin 14 Eylül'de yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir