Ukrayna işi yokuşa sürüyor

Ukrayna, Rusya'nın transit gazının Avrupa'ya iletilmesi yönünde bugün yinelenen talebini bir kez daha reddetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ukrayna, Rusya'nın transit gazının Avrupa'ya iletilmesi yönünde bugün yinelenen talebini bir kez daha reddetti.

Ukrayna petrol ve gaz şirketi Naftogaz sözcüsü Valentin Zemlyanskiy, yaptığı açıklamada, Rusya'nın talep ettiği hattan teknik açıdan gaz göndermelerinin mümkün olmadığını söyledi. Zemlyanskiy, Gazprom'un sadece 100 milyon metreküp transit gazın Avrupa'ya ulaştırılması için kendilerine başvurduğunu doğruladı. Ukrayna, söz konusu hattan gaz göndermesinin mümkün olmadığını savunurken, Gazprom ise hattın teknik açıdan bir sorun oluşturmadığını öne sürüyor. Avrupalı liderler Rusya ve Ukrayna'ya, gaz krizini bir an önce çözme çağrısında bulunurken, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko dün akşam yaptıkları telefon görüşmesinde 17 Ocak Cumartesi günü Moskova'da bir araya gelme kararı almışlardı.

Ukrayna Karadeniz'de doğalgaz arayacak

Ukrayna Bakanlar Kurulu alternatif enerji kaynakları elde etmek üzere Karadeniz'de gaz arama ve çıkarma konsepti geliştirecek.

Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko, bugün düzenlediği basın toplantısında, hükümetin Karadeniz'de doğalgaz yatakları arama ve işlenmesi için yeni konsept hazırlamayı planladığını açıkladı.

Ukrayna'da gaz üretimini arttırmak için gereken para ve organizasyon imkanları konusunda elinden geleni yapacağını ifade eden Timoşenko, 17 Ocak günü yapılacak genişletilmiş hükümet toplantısına ilgili tüm uzmanlar da katılarak, Karadeniz'de yeni gaz yatakları keşfi ve işlenmesi için yeni konsept hazırlama konusunun ele alınacağını söyledi.