Ukrayna yeni gözlemci anlaşmasını imzaladı

Ukrayna anlaşmayı herhangi bir ön koşul ileri sürmeden imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Ukrayna'nın transit Rus gazının izleme anlaşmasını imzaladığı ve önceki koşullarını geri çektiği bildirildi.

Rus Gazprom şirketinden yapılan yazılı açıklamada, "Gazprom'dan bir heyet bu sabah Kiev'deki müzakerelere katıldı. Buradaki müzakerelerin sonunda Ukrayna tarafı anlaşmayı herhangi bir ön koşul ileri sürmeden imzaladı" denildi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev dün yaptığı açıklamada, Rusya'dan gönderilen ve Ukrayna'dan çıkan gaz miktarını izleme mekanizmasının Ukrayna'nın kabul edemeyecekleri şartlar ileri sürmesi yüzünden "anlamsız" ve "geçersiz" hale geldiğini söylemişti.

Moskova, Avrupa'ya yeniden gaz gönderebilmesi için Kiev'in bu anlaşmayı imzalamasını şart koşmuştu.

Doğalgaz krizi Bulgaristan'da skandala dönüştü

Öte yandan Rusya'nın vanaları kapatmasıyla ortaya çıkan doğal gaz krizi, Bulgaristan'da skandala dönüştü. Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko ile vardığı anlaşma gereği Ukrayna'nın kendi rezevlerinden vereceği gazın aslında Bulgaristan'a ulaşamayacağı ortaya çıktı.

Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov, Ukrayna'dan gelecek gaz konusunda teknik sorunlar tespit edildiğini belirterek, "söz konusu gazın bize ulaşması için, Ukrayna ile Bulgaristan arasında uygun bir boru hattı yok" açıklamasını yaptı.

Dimitrov, Romanya'nın İsakça kentinden geçen uluslararası transit boru hattının şu anda boş olduğunu ve gaz akışının tekrar başlayabilmesi için en az 25 milyon metreküp doğal gazın hatta verilmesi gerektiğini belirterek, "Rusya gaz musluğunu açmadığı sürece, Ukrayna'nın kendi rezervlerini kullanarak bu miktarı sağlaması mümkün değil" dedi.

Bakan Dimitrov, Ukrayna gazının Romanya'nın iç boru hattı sistemi üzerinden transferinin de araştırıldığını, ancak Bulgaristan'ın Romanya sistemiyle bağlantısının olmamasından dolayı, ülkenin ihtiyaç duyduğu gazın bu yoldan da temininin teknik olarak imkansız olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov öncek gün Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko ile görüşerek bu ülkenin kendi rezevrlerinden Bulgaristan'a günlük 2,5 milyon metreküp doğalgaz verilmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Ülkede büyük heyecana yolaçan anlaşmanın teknik olarak gerçekleşmesinin aslında mümkün olmadığının ortaya çıkması ise Bulgaristan'da adeta şok etkisi yarattı.