"Can eriğine saygı"

Mürdüm, Badem, Çitlenbik, İri Şeftali, Elmanın Kabuğu, Üzüm Yeşili gibi meyve isimli şiirlerin yazarı Bedri Rahmi Eyüboğlu nice sanatçılar yetiştirdi. Onlardan bazıları, şiirine atıfta bulunan "Can Eriği'ne Saygı" isimli sergide buluştular.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kiraz Ayı Geliyor, 7 Tane Erik Ağacı, Mürdüm, Badem, Çitlenbik, İri Şeftali, Elmanın Kabuğu, Üzüm Yeşili gibi meyve isimli şiirlerin yazarı Bedri Rahmi Eyüboğlu, Güzel Sanatlar Akademisi'nin 150 yıla yaklaşan tarihi içinde efsaneleşen hocalardan birisi…

O bir ressam, o bir şair, belki de tüm bunların üstünde o bir hoca. Etkileri hâlâ süregelen o hocanın öğrencilerinden de nice hocalar, nice usta sanatçılar yetişti. Onlardan bir bölümü, Çiftehavuzlar'daki Galeri FE'nin, Bedri Rahmi'nin şiirine atıfta bulunan "Can Eriği'ne Saygı" isimli yeni sergisinde eserleriyle buluştular…

Bilindiği üzere Bedri Rahmi, şiirlerinde meyvelere fazla önem ve yer veren bir şair. Bir kitabının adının Karadut olması, bunun en güzel kanıtlarından birisi. Adı meyve olmayan şiirlerinde bile meyveden söz edilir Bedri Rahmi'de. Deli mi ne? Şiirinde der ki:

"Deli vişne / Deli fişek / Delirdin mi sen / Dalların kırılacak / Deli mi ne / Bastıbacak / Boyuna boşuna bak"

"Önde zeytin ağaçları arkasında yar" diye başlayan Sitem şiirine yine burada, Ehlikeyf'teki zeytin yazımda yer vermiştim.

İşte bu sergi, bu usta edebiyatçımızla yolları kesişen sanat dünyamızın usta isimlerinin eserlerini bir araya getiriyor.

Sergide Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun eserlerinin yanı sıra Naile Akıncı, Serpil Akyıl, Muzaffer Akyol, Aydın Ayan, Can Ayan, Birim Bozok, Tülin Sar Demiray, Gül Derman, Mustafa Dulda, Devrim Erbil, Turan Erol, Leyla Gamsız, Zeynep Göle, Gündüz Gölönü, Nedim Günsur, Dilek Işıksel, Serap İskender, Yusuf Katipoğlu, Zerrin Kehnemuyi, Komet, Fikret Otyam, İbrahim Örs, Orhan Peker, Mehmet Pesen, Mustafa Pilevneli, Türkan Sılay Rador, Nazan Sönmez, Gülseren Südor, Teoman Südor, Burhan Uygur, Utku Varlık, Demet Yersel, Hanefi Yeter'in yapıtları da yer alıyor.

"Can Eriği'ne Saygı" sergisi, 24 Aralık'a kadar Kadıköy Çitfehavuzlar'daki Galeri FE'de gezilebiliyor..