'Yetişmiş insan gücüyle 20 havayolu açabilirim'

Atlasjet, 2013 bitiminde filosunu yüzde 40 büyütmüş olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - Havayolu ihracatına odaklı büyüme stratejisi belirleyen Atlasjet, Kırgızistan, Kazakistan ve Kuzey Irak'ta üç ayrı havayolu şirketi kurdu. Kırgızıstan'da Kyrgyz Airlines, Kuzey Irak'ta Zagrosjet, Kazakistan'da ise Jet One isimli yeni havayolları kuran Atlasjet, bu sayede 2013 bitiminde filosunu yüzde 40 büyütmüş olacak.

Gelecek yıl da 3 havayolu daha kurmayı planladıklarını belirten Atlasjet İcra Kurulu Başkanı Sami Alan , "2 yılda Atlasjet'i bugünkünün iki katı büyüklüğe ulaştıracağız' dedi. Büyümenin önündeki asıl darboğazın finansman kaynağı değil know-how sahibi, havacılığı bilen, yetişmiş iş gücü olduğunu belirten Alan, "Bilsem ki 20-30 tane genel müdürüm var. 2 yılda 20 tane hava yolu açarız. Hatta 20'nin üzerinde ülke var. Bir sıra dahilinde bekliyor. Darboğazımız fikir değil, ülke değil darboğaz orta ve üst kademe yetişmiş insan gücüdür" diye konuştu.

'Atlasjet Aviation Academy' eylülde başlıyor'

Alan, sektörde know-how sahibi eğitimli yetişmiş insan kaynağını karşılayacak orta ve üst kademe yöneticileri yetişterecek 'Atlasjet Aviation Academy''yi kuracaklarını da belirtti. Akademi'nin Eylül ayında eğitime başlayağını belirten Alan, "Türkiye'de orta kademede yönetici bulmakta zorlanıyoruz. Bunun için 'Atlasjet Aviation Academy'i kuruyoruz. Akademi'ye hem sıfırdan alacağımız bir grup olacak hem de kurum içinde seçtiğimiz yönetici arkadaşlarımızı genel müdür, genel müdür yardımcısı düzeyinde yetiştireceğiz. Eylül'de başlıyoruz. Eğitim 3 kademeli olacak. Chief Executive Oficer (CEO), Chief Financial Oficer (CFO), Chief İnformation Officer (CIO) bağlamında bu konuma namzet şirket içinde şu anda 3-4 kişi var. Onlar sürekli benimle geziyor. Buna yeni başladık. Bir de hemen bayramdan sonra orta kademe yönetici eğitimine başlayacağız. Şirketimizde, 3-5 yıllık deneyimi olan, gelecek vaddeden arkdaşlarımızı seçiyoruz. 20-30 kişik bir sınıf olacak. Bütün yönetici arkadaşlarımız derse girecekler" dedi.

'G.Sudan'ın Türk Hava Yolları olacağız'

Kırgızıstan'da Kyrgyz Airlines, Kuzey Irak'ta Zagrosjet, Kazakistan'da Jet One isimli yeni havayolları kurduklarını söyleyen Alan, "2014'te Suudi Arabistan, Rusya ve Güney Sudan'da havayolu şirketi kurmayı planlıyoruz. Güney Sudan'ın lisansını aldık. Politik istikrarı bekliyoruz. Büyük potansiyeli olan ve Güney Afrika Cumhuriyteti olmaya aday bir üke. Kısıtlı araştırmalardan çıkan sonuç dünyanın 2'nci 3'ncü büyük petrol ülkesi olacağı. Dolayısıyla petrol rezervleri azalmaya başladığında Güney Sudanın önemi daha da artacak. Güney Sudan'ın milli havayolu olacağız. Yani South Sudan Airlines, oranın Türk Hava yolları olacağız' dedi.
Kurdukları üç havayolunun Türkiye'ye ciddi katma değer transferi sağlayacağını düşündüğünü belirten "Yeni havayolları hem Türkiye'de hem de ilgili ülkelerde ilave istihdamı da beraberinde getirecek.  Bazı pozisyonlar Türkiye'den gidecek bazı pozisyonlar yerli olacak. Örneğin  kabin ekibi mecbur mahalli olacak" diye konuştu.

Türkiye, dünyada en ucuza seyahat eden 2. ülke

4-5 yılda 100 uçaklı bir hava yolu şirketi olmanın hayal olmadığını belirten Atlasjet İcra Kurulu Başkanı Sami Alan, "Ancak 4-5 yılda 100 uçaklı bir yapıya Türkiye'de iş bulamam. Çünkü en başta Atatürk Hava Limanında slot yok. Ayrıca Türkiye'deki rekabet endeksi çok yüksek. Dolayısıyla biz Türkiye'de birikmiş olan know-how'u dışarıya götürüyoruz'dedi. Alan, Türkiye dünyada en ucuz uçak bileti ile seyahat eden 2'nci ülkedir. Birinci sırada Hndistan var. Çünkü Hindistan'da devlet açıktan sübvanse ediyor" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir