2 yılda üretilen buğday, bir senede çöpe gidiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KIRIKKALE - Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, bir yılda çöpe atılan ekmeğin, 542 bin ton buğdaydan yapıldığını belirterek, "Bu miktarda buğday, Kırıkkale'de 2 yılda üretiliyor" dedi.
 
Sümer, Ticaret Borsası'nda düzenlediği basın toplantısında, son yıllarda Türkiye'de israfın artmasının sivil toplum örgütlerini de harekete geçirdiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bir yılda çöpe atılan ekmek, 542 bin ton buğdaydan yapılıyor. Bu miktarda buğday, Kırıkkale'de 2 yılda üretiliyor. Bir yılda çöpe atılan 2,1 milyar ekmeğin parasal değeri 1,5 milyar lira. Bu parayla aylık 275 liradan 5,5 milyon öğrenciye burs verilebilir. Dinimiz de israfı yasaklamıştır. Ülke olarak israfın önüne geçmeliyiz."
 
Sümer, israfın önlenmesi için alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
"Hazır maya kullanıldığında ekmek iki gün içerisinde küflenmektedir. Oysa tabi maya ile yapılan ekmek uzun süre küflenmeden kalabilmektedir. Büyük ekmek imalatı yerine gobit türü ekmek üretilmeli. Bu tür ekmekler lokantalarda, tatil kampları, kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılarak israfın önlenmesine katkı sunulmalıdır. İsrafın önlenmesi için aileden başlayıp okullarda öğrencilere eğitim verilmeli. Fırınlar ihtiyaç fazlası ekmek üretiminden uzak durmalı. İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı, bayatlayan ekmekler öğütülüp, çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalı. Toplu tüketim yerleri hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde ekmek israfı önleme planları oluşturulmalı, raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretilmeli."