2012'de çiftçiye verilecek destekler belirlendi

Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları için dekar başına 3,75 lira olan mazot desteği 4 liraya, 4,75 lira olan gübre desteği 5 liraya çıkarıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Çiftçiye, 2012 yılında verilecek tarımsal desteklemeler belirlendi.
 
Bakanlar Kurulu'nun "2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar"ı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
 
Karara göre, 2012 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere alan bazlı olarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca belirlenecek büyüklükte ve Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda toprak analizi yaptırılması zorunlu olacak. Belirlenecek büyüklüğün altındaki tarım arazileri için toprak analizi şartı aranmayacak.
 
2012 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira, toprak analizi desteği verilecek. Kararla, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil çiftçilere yapılan mazot ve gübre destekleri artırıldı.
Geçen yıl peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları için çiftçilere dekar başına yapılan 2,5 lira mazot desteği 2,7 liraya, 3,5 lira olan gübre desteği de 3,7 liraya yükseltildi. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları için dekar başına 3,75 lira olan mazot desteği 4 liraya, 4,75 lira olan gübre desteği 5 liraya çıkarılırken, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri için dekar başına 6 lira olan mazot desteği 6,4 liraya, yine 6 lira olan gübre desteği de 6,3 lira oldu.
Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteği yapılan bazı ürünlerin desteklerine de artış yapıldı. Buna göre, belirlenen otuz tarım havzasında, 2012 yılı üretim sezonunda üretilen ve satışı yapılan ürünlere fark ödemesi yapılacak.
Belirlenen havzalarda 2012 yılı üretim sezonunda üretilerek satışı yapılan, yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullananlar), soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünlerinin il bazında TÜİK ortalama verimleri dikkate alınarak üreticiler desteklenecek.
Bu çerçevede, yapılacak destekler, yağlık ayçiçeği için kilogram başına 24 kuruş, kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullananlar) kilogram başına 46 kuruş, soya fasulyesi için 50 kuruş, kanola için 40 kuruş, dane mısır için 4 kuruş, aspir için 40 kuruş, zeytinyağı için 50 kuruş, buğday için 5 kuruş, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 5 kuruş, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için 10 kuruş, çay için 12 kuruş belirlendi.
Desteklemelerden Çiftçi Kayıt Sistemi'nde özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve belirtilen havzalarda yer alan, arazilerinde desteklemeye esas ürünleri ürettiği Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içerisinde destekleme başvurularını yapan kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişi üreticiler yararlanacak.
 
Hayvancılık desteklemeleri
Hayvancılık desteklemeleri kapsamında da Hayvan Kayıt Sistemi (Türkvet) ve Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü Sistemi (e-Islah) veri tabanına kayıtlı, sütçü, kombine ve etçi kültür ırkı veya kültür ırkı melezi en az 5 baş anaç sığıra sahip, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini usulüne uygun tamamlamış bir hayvancılık örgütüne üye yetiştiriciler ile Türkvet'e kayıtlı dişi mandaya sahip yetiştiricilere, sütçü ve kombine ırkların anaç sığırı için soy kütüğüne kayıtlı olanlara ve etçi ırklara farklı olmak üzere hayvan başına destekleme ödemesi yapılacak.
Bu kapsamda, sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığır başına 225 lira, etçi ırklar anaç sığır ve anaç manda başına 350 lira, sütçü ve kombine ırklar ve melezleri anaç sığır soykütüğü ilave baş için 60 lira destek verilecek.
Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıt sistemlerine kayıtlı yetiştiricilere, anaç hayvan başına yapılan destekleme ödeme miktarı 15 liradan 18 liraya yükseltilirken, tiftik için kilogram başına 17 lira ödeme yapılacak.
Manda, koyun-keçi sütü için de litre başına 15 kuruş destek verilecek.
Arıcılıkta kovan başına 7 lira olan destek miktarı 8 liraya çıkarılırken, bombus arısı için koloni başına 60 lira ödeme yapılacak.
İpekböceği yetiştiricilerine kutu başına verilen tohum desteği 30 lira, birinci sınıf yaş koza, damızlık koza desteği kilogram başına 20 lira belirlendi.
Su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara da kilogram başına alabalık için 65 kuruş, çipura-levrek için 85 kuruş, yeni türler için 1 lira, midye için 20 kuruş, yavru adet başına da 6 kuruş destek ödenmesi kararlaştırıldı.
Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekimi yapan üreticilere dekar başına verilen desteklemeler; sulu yonca için 130 lira, kuru yonca için 70 lira, korunga için 90 lira, sulu silajlık mısır için 55 lira oldu.
Hayvan hastalık tazminatlarının da belirlendiği kararda, hayvan hastalıklarıyla mücadele çerçevesinde, şap ve brucella aşıları için 50 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında değişen miktarlarda hayvan başına ödeme yapılacak.
 
Sertifikalı tohum üretimi
Kararla, yurt içi sertifikalı tohum kullanım destekleri de, buğday ve yonca için dekar başına 6 lira, arpa, tritikale, yulaf ve çavdar için 4,5 lira, çeltik ve yer fıstığı için 8 lira, nohut, kuru fasulye ve mercimek için 7 lira, susam, kanola ve aspir için 4 lira, patates ve soya için 20, korunga ve fiğ için 3 lira belirlendi.
Standart bodur meyve, fidan türleri ile bahçe tesisi için dekar başına 150 lira, sertifikalı olanlar için 350 lira; standart bağ ve meyve fidanları ile bahçe tesisi için dekar başına 100 lira, sertifikalı olanlar için 230 lira; standart zeytinde yağlık çeşitleri ile bahçe tesisi için dekar başına 50 lira, sertifikalı olanlar için 100 lira; sertifikalı çilek fidesi desteği için de dekar başına 300 lira destekleme ödemesi yapılacak.
 
Organik tarım ve iyi tarım desteği
Bitkisel üretimde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan ve icmallerin alındığı tarih itibarıyla en az bir yıl süre ile Organik Tarım Bilgi Sistemi'ne kayıtlı organik tarım yapan çiftçilere de destekleme ödemesi yapılacak.
Büyükbaş, küçükbaş hayvan, arı ve su ürünleri yetiştiriciliğinde organik tarım yapan çiftçilere hayvancılık desteklemelerine ilave belirlenen organik tarım destekleme ödemesi verilecek.
Bu çerçevede, meyve ve sebzede organik tarım desteği dekar başına 35 lira, tarla bitkilerinde organik tarım desteği dekar başına 10 lira, hayvancılık, arıcılık ve su ürünlerinde organik tarım desteği aldığı desteğe yüzde 50 ilave belirlendi.
Sebze ve meyvede iyi tarım uygulamalarına dekar başına 25 lira, örtü altı iyi tarım uygulamalarına da dekar başına 100 lira destek verilecek.
Destekleme ödemesi kapsamına alınan her tarımsal işletme için yıllık 600 lira ödenecek.
Kararda, biyolojik mücadele desteği miktarları da belirlendi.
Söz konusu karar, 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olmak üzere bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir