Ak-Al Tekstil ile Aksu İplik birleşiyor

Triko ipliği üretimi yapan Ak-Al Tekstil ile yünlü kumaş dokuma alanında çalışan Aksu İplik şirketleri "Ak-Al" altında birleşecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL  - Akkök Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Ak-Al Tekstil  ile Aksu İplik şirketleri birleşme kararı aldı.

Ak-Al Tekstil Sanayi A.Ş ile Aksu İplik Dokuma ve Boya Apre Fabrikası T.A.Ş Yönetim Kurulu'nca yapılan yazılı açıklamada, triko ipliği üretimi alanında faaliyet gösteren Ak-Al Tekstil ile yünlü kumaş dokuma alanında çalışan Aksu İplik şirketlerinin "Ak-Al" altında birleşmesine karar verildiği bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman da küreselleşmenin, uluslararası rekabet ve dünya ekonomisindeki entegrasyon sürecinin, Akkök Şirketler Grubunu, 2005 yılında belirlemiş olduğu yeniden yapılanma stratejisi doğrultusunda belirli sektörlere yönelttiğini belirtti.

Bu kapsamda, enerji, kimya, tekstil, gayrimenkul ve liman işletmeciliğinin, odaklanılan alanlar olarak belirlendiğini dile getiren Berkman, şunları kaydetti:

"Özellikle küresel rekabet koşullarından oldukça fazla etkilenen tekstil sektöründe birbiriyle sinerji oluşturacak şirketlerin birleştirilip maliyetlerin aşağı çekilmesi, verimliliğin artırılması dolayısıyla şirketlere rekabet avantajı kazandırılması hedeflenmektedir. Kendi faaliyet alanının öncüleri olan iki şirketin birleşmesi sayesinde, büyüme ve sektörün getirdiği zorlukların beraberce göğüslenmesi planlanmaktadır."

Taş: Tasarruf ve yatırım imkanı artacak

Ak-Al Genel Müdürü Cengiz Taş da dünya çapında yaşanan ve her sektörü etkisi altına alan "darboğazın" yanı sıra kar marjlarının düşmesinin, tekstil sektörünün yeni pazar yaratma ve yatırım imkanlarını önemli ölçüde daralttığını ifade etti.

Sektörde yaşanan bu sorunların ürün çeşitlemeleri, verimlilik artışları ve maliyet iyileştirmeleri ile aşılabileceğini, Ak-Al ile Aksu birleşmesinin bu düşünceyle gerçekleştiğini belirten Taş, Ak-Al ve Aksu'nun yönetim ve çalışma politikalarına ilişkin, birleşme işleminin aynı gruba dahil olan şirketler arasında gerçekleşmesi dolayısıyla kontrolün el değiştirmeyerek aynı grup içerisinde kalacağını bildirdi.

Taş, aynı hakim ortağa sahip olan ve stratejik kararların ortak platformda belirlendiği iki şirkette, fonksiyonel yönetim birimlerinin de ortak olduğunu, mevcut sinerjinin artırılacağı ve maliyetlerin düşürüleceği rekabetçi bir yapı hedeflendiğini vurgulayarak, şu görüşleri ifade etti:

"Aksu'da yakın dönemde devre dışı bırakılan iplik üretim tesisi nedeniyle Ak-Al'ın iplik üretim kapasitesinin daha verimli kullanılacağı ve grup içerisinde mükerrer üretim parklarında sadeleştirilmeye gidilmesi yoluyla üretim maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyor. Her iki şirketin bünyesinde yer alan ve birleşme nedeniyle tekrar eden satın alma, lojistik, sabit kıymetler ve bilgi teknolojileri gibi maliyet kalemlerinde de tasarruf sağlanmış olacak. Birleşme sonrasında her iki şirketin sahip olduğu markaların, varlıkların ve yeni şirketin değeri arttırılıp güçlendirilecek ve yatırım imkanları da artırılacaktır."