Akkuyu'da, ÇED Raporu için 'pozitif' karar bekleniyor

ÇED Raporu onaylanmadan projenin inşaat ya da yapım aşamasına geçmesinin söz konusu olmadığını belirten Akkuyu NGS AŞ Genel Müdür Yardımcısı Kasumov,ilk ünite inşaatının 2016'da başlayacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Akkuyu'da Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu onaylanmadan ve inşaat lisansı alınmadan santral inşaatının başlamasının söz konusu olmadığını söyledi.  

Kasumov, yaptığı açıklamada, "Akkuyu Sahası'nda yapılan tüm iş ve işlemlerin, ilgili yasal düzenlemelere uygun olarak yürütüldüğünü ve gerekli tüm izinlerin alındığını" kaydetti.  

"Nükleer güç santrali sahasında inşaat çalışmalarının başladığına" yönelik haberlerin doğru olmadığını ifade eden Kasumov, projenin, ÇED Raporu onay süreci aşamasında olduğunu belirtti. Kasumov, şöyle devam etti: 

"Bu yılın ilk yarısında ÇED raporu için 'pozitif' kararını bekliyoruz. Dolayısıyla ÇED raporu onaylanmadan projenin inşaat ya da yapım aşamasına geçmesi, sahada zemin çalışmaları yapılması kesinlikle söz konusu değildir. 

Nükleer santral inşaatına başlanması için ÇED için verilecek 'pozitif' kararı da yeterli değildir. Uluslararası kural ve izinlerin yanı sıra Türkiye'nin ilgili kurumları tarafından da uygulanan son derece sıkı ve zorlu bir izin ve denetim süreci söz konusudur. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nde inşaata başlanması için asıl olarak alınması gereken inşaat lisansıdır. Projemizin inşaat lisansının Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan 2015 sonunda alınması, ilk ünite inşaatının ise Ocak 2016'da başlaması öngörülmektedir. Her şey proje takvimine uygun olarak ilerlerse ilk reaktörde elektrik üretiminin 2020 yılı ortasında başlayacağını düşünüyoruz" 

Projenin, Rusya'nın Türkiye'ye yaptığı 20 milyar dolarlık bir yatırımı içerdiğine dikkati çeken Kasumov, bunun  "Türkiye'ye tek seferde giren en büyük doğrudan yabancı sermaye yatırımı" olduğunu ve böylesine büyük, önemli ve stratejik bir yatırımı hiçbir şekilde tehlikeye atmalarının söz konusu olmadığını dile getirdi. 

Kasumov, Akkuyu NGS Sahası'nda, mevzuat çerçevesinde ve alınan lisans ve izinlere istinaden yangın emniyet yolları ve güvenlik yollarının oluşturulmasına yönelik malzemelerin temini için taş ocağı işletildiğini belirtti. Kasumov, bu kapsamda ilgili kurumlardan gerekli izinlerin alındığını ve denetimlerin yapıldığını söyledi. 

Taş ocağı işletme faaliyetleri için; maden ruhsatı, taş ocağı işletme izni, gayrısıhhi müessese işletme izni ve ÇED belgesinin alındığını anlatan Kasumov, faaliyetlerin bu izinler çerçevesinde yürütüldüğünü sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir