Aralık enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak ve yüzde kaç olacak? Ekonomistler yorumladı

Reuters'in ekonomistlerle yaptığı ankete göre, enflasyonun aralık ayında TÜFE'de yüzde 2,7 artmasını bekleniyor. 2022'nin tamamında ise enflasyonun yüzde 66,8 olacağı öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Reuters'ın 12 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) gıda, konut ve ev eşyası kalemleri öncülüğünde aralıkta aylık yüzde 2,7 artması yıllık olarak ise baz etkisiyle yüzde 84,39'dan yüzde 66,8'e düşmesi bekleniyor.

Ankette aralık ayı için aylık enflasyon tahminleri yüzde 1,4 ila yüzde 4,1 arasında yer alıyor.

Kasım'da 24 yılın zirvesinden döndü

 TÜFE kasım ayında yıllık bazda Mayıs 2021'den beri ilk kez bir önceki aya göre düşüş gösterdi ve 24 yılın zirvesinden yüzde 84,39 seviyesine indi.

Ekonomistler ve ekonomi yönetiminin genel beklentisi önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde TL'deki yatay seyir ve küresel enerji fiyatlarındaki artışın yavaşlaması ve baz etkisinin katkısıyla yıllık enflasyonda düşüşün süreceği yönünde.

Dolar/TL'deki 2021 Kasım ve aralıkta yaşanan sert yükselişlerin bu yıl olmaması nedeniyle enflasyonda önemli bir baz etkisi oluşuyor. Baz etkisi bir önceki aya göre çift haneli enflasyonun görüldüğü ocak ayında da belirgin hissedilecek. Böylece fiyat artışları devam etse bile yıllık enflasyon gerileyecek.

Enflasyonda baz etkisi haricinde ise küresel enerji fiyatlarındaki artışın durması ve TL'de stabil seyir öne çıkan iki gelişme.

Aralık ayı özelinde ise akaryakıt fiyatlarında, en düşük vergi dilimlerinde yer alan otomobil fiyatlarında yaşanan bir önceki aya göre düşüşler öne çıkacak.

İlaç fiyatları TÜFE'ye yüzde 0,3 yükseltici etki beklenirken çekirdek enflasyonda da bu ay belirgin düşüş yaşanacak.

Erdoğan'dan enflasyon mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonun önümüzdeki dönemde düşüş göstermeye başlayacağını ve yıl ortasında yüzde 30, yıl sonunda yüzde 20'li rakamlara ineceğini belirtti.

Aralık ayı ve 2022'nin tamamına ilişkin enflasyon rakamları 3 Ocak'ta açıklanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir
zam