”Bireysel ürünlerde aldığımız müracaat 22 bin 38'e ulaştı”

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, Mart ayında, ortalama 34 milyon lira olan kredi kullanımının 60 milyon liraya çıkarak, 2 katına ulaştığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, açıkladıkları bahar paketinde beklentilerinin ötesinde taleple karşılaştıklarını belirterek, "Bireysel ürünlere yönelik daha önce günde 4-5 bin müracaat alırken, bugün sabahtan öylene kadar aldığımız müracaat 22 bin 38'e ulaştı" dedi.

Bahçelievler Siyavuşpaşa'daki yenilenen Ziraat Bankası Şubesini ziyaret eden Çağlar, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çağlar, iki gün önce başlattıkları bahar kampanyasının beklentilerin ötesinde ilgi gördüğünü söyleyerek, "Önemli ölçüde, beklentilerimizin ötesinde taleple karşılaşmış vaziyetteyiz. Bireysel ürünlere yönelik daha önce günde 4-5 bin müracaat alırken bugün sabahtan öylene kadar aldığımız müracaat 22 bin 38'e ulaştı" şeklinde konuştu.

ÖTV indirimi ile birlikte taşıt kredilerinin de revaçta olduğunu ifade eden Çağlar, "Önceden haftada 1 milyon lira taşıt kredisi kullandırırken şimdi bu rakam, günde 1 milyon liraya çıktı" dedi.

Can Akın Çağlar, Mart ayında, ortalama 34 milyon lira olan kredi kullanımının da dün itibariyle 60 milyon liraya çıkarak, 2 katına ulaştığını vurguladı. Kredilerin üçte ikisini tüketici kredisi olarak kullandırdıklarını söyleyen Çağlar, geri kalanını taşıt ve konut kredilerinin oluşturduğunu kaydetti.

"Canlanmanın bir parça başladığını söyleyebiliriz"

KDV ve ÖTV indiriminin piyasaların ivmelenmesinde rol oynadığına işaret eden Çağlar, "Bizim kredi indirimimizle de taleplerin realize edildiğini görüyoruz. Krizin belki hafiflediğini canlanmanın bir parça başladığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

Çağlar, açıkladıkları bu rakamların hiçbirinin yeniden yapılandırmayla ilgili rakamlar olmadığını, yeniden yapılandırmayla ilgili rakamların sonuçlarını bir hafta sonra açıklayabileceğini vurguladı.

"Konut kredilerine ilgi olup olmadığına" ilişkin bir soruyu Çağlar, "Konutta günlük ortalama 6 milyon lira kullandırırken, paketle birlikte bu rakam yaklaşık 9 milyon liraya yükseldi. Her şeyde yüzde 50 veya yüzde 100 artış söz konusu" şeklinde yanıtladı.

Çağlar, bir başka soru üzerine, iyi günde de müşterilerle yan yana olduklarını, müşteriyi segmente etmeden, bütün müşteri gruplarına böyle bir paket açıkladıklarını söyledi.

Sicil affıyla ilgili bir soru üzerine de, "Önceden müşterilerin geçmişine bakardık. Ama bugün banka o kişinin geleceğine bakıyor. Bu kişiye verdiğimiz parayı alıp almayacağımıza  bakıyoruz" diye konuştu.

"Kredibilitesi iyi olan firmalar yüzde 14 ile kredi kullanıyor"

Can Akın Çağlar, sorunlu aktiflerle ilgili olarak da şunları kaydetti:

"Bahar paketimizle, faizlerde dramatik bir indirim yaptık. Bir başka paketimiz de problemli müşterilerimize dönük paket... Takibe intikal etmiş alacaklarımız vardı ki, onların tahsili için tamamen terzi işi uğraşıyoruz. Onu bir müddet sonra açıklayacağız. Sektörde, takibe intikal etmiş alacaklar geçen sene Haziranda yüzde 3'lerdeydi. Şimdi yüzde 4'lere geldi. Bu da 12 milyar lira civarında. Bizim ki yüzde 2,2, sektörün yarısı 590 milyon lira..."

Bahar havasının diğer bankalara yansıyıp yansımayacağı sorusu üzerine Çağlar, bankacılıkta özellikle bireysel kredilerde ciddi rekabet bulunduğunu, kendilerinin de bireysel kredilerde ciddi oyuncu olduğunu ifade ederek, "Diğer bankaların da rekabette geri kalmamak adına benzer stratejileri uygulamaları gerekebilir" dedi.

Çağlar, başka bir soru üzerine kredi kartının bir kredi aracı olmadığını kredilendirme aracı olarak kullanmamak gerektiğini belirterek, kendi kredi kartı limitinin de 5 bin lira olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, "Merkez Bankasının faiz indirimi oldu. Ancak bu banka kredilerine çok yansımıyor. Ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Hemen bu sisteme adapte olamıyoruz. Mevduatın vadesi geldiğinde kredi faizlerine bunu yansıtabiliyoruz. Kredibilitesi iyi olan firmalar bugün yüzde 14 ile kredi kullanıyorlar. Biz çok müşteri kaybettik. Çok kredisini kapatan oldu. Bizim bu alanda rekabet giderek artıyor."