Çin fuarına katılana yüzde 70 destek
Çin'in doğal taş sektörü için hedef pazar olarak belirlenmesi nedeniyle, Ekonomi Bakanlığı Çin'de düzenlenecek fuarlara katılacaklara yüzde 70 oranında destek verecek
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, Çin'in doğal taş sektörü için hedef pazar olarak belirlenmesi nedeniyle, Ekonomi Bakanlığı'nın Çin'de düzenlenecek fuarlara katılacaklara yüzde 70 oranında destek verdiği söyledi.
Kahyaoğlu'nun yazılı açıklamasına göre, Türk mermer ihracatçıları, önümüzdeki birkaç yıl içinde Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük fuarı olmaya aday Shuitou Uluslararası Doğal Taş Fuarı'nda kalıcı olmayı hedefliyor. 8-11 Kasım 2015 tarihleri arasında düzenlenecek fuara milli katılım organizasyonunu bu yıl ikinci kez üstlenen İMİB, 2014 yılında etkinliğe katılan firmaların memnun olması nedeniyle 2015'te Türk ürünlerinin sergileneceği alanı iki kat artırarak yaklaşık 2 bin metrekareye çıkardı.
Mermer işleme fabrikalarının yoğun olduğu bir bölgede bulunması ve Uluslararası Xiamen Limanı'na olan yakınlığı nedeniyle Shuitou fuarının birkaç yıl içinde Çin'in en büyük fuarı olacağını belirten Kahyaoğlu, özellikle ihracat rakamlarının gerilediği bu dönemde, fuarın öneminin arttığını söyledi.
Çin pazarındaki talep daralmasının moralleri bozmaması gerektiğini savunan Kahyaoğlu, "Çin'e ihracat azalmasını gerekçe göstererek 'gitmeye gerek yok' gibi bir düşünceye kapılan olursa yanlış yapar. Israrla pazarı kovalamak gerekiyor. Çin pazarında çeşitli etkenlerden dolayı bir daralma var. Ancak bu uzun sürecek bir daralma değil. İşler mutlaka açılacak. Bu dönemde göz önünde olmayanlar unutulacaktır. Aksine daha fazla firma ile fuara katılarak kendimizi hatırlatmalıyız. Biz bu yıl ikinci kez milli katılım yapıyoruz. Firmalara tavsiyem, bu fuarda yer almalarıdır. Kalıcı olanlar uzun vadede kazanacaktır" ifadelerini kullandı.
"Fuar desteklerinden yeterince faydalanmıyoruz."
Doğal taş sektörünün ihracatı açısından büyük önem taşıması nedeniyle Çin Halk Cumhuriyeti'nin hedef pazar olarak seçildiğini kaydeden Ali Kahyaoğlu şöyle devam etti:
"Bir önceki yıl 15 bin metre kare olan fuar alanı, gelen yoğun talep üzerine geçen yıl 55 bin metrekareye çıkarılmıştı. Shuitou Fuarı, bu yıl yeni yerinde yapılacağı gibi toplam alanı da 110 bin metrekareye yükseltildi. Yani her yıl iki kat büyüyor. İMİB olarak geçen yıl Türkiye'yi tanıtan özel stantlarımızla; 11'i milli katılım, 22'si Ur-Ge Projesi kapsamında toplam 33 firma ile bin 65 metrekare alanda yer almıştık. Bu yıl biz de yerimizi iki katına çıkardık. Yaklaşık 2 bin metrekare alanda Türk firmaları ürünlerini sergileyebilecekler."
Türkiye'nin yanı sıra, Brezilya, İspanya, İtalya, İran, Pakistan ve Ukrayna gibi ülkelerin de bulunduğu dünyanın pek çok ülkesinden 600'e yakın firmanın yer alacağı fuarda, mermer, granit, levha, ham blok, insan yapımı taş ürün, özel şekilli taş malzeme, taş oymalar, kültür taş, anıt ve mezarlar, peyzaj taş madencilik makineleri, işleme makineleri, elmas aletleri, aşındırıcılar, bilimsel araştırma sonuçları ve test ekipmanları sergilenecek.