Çorlu'ya 500 milyon dolar yatırım

3M'in 500 milyon dolarlık yatırımı Türkiye'yi bölgesel üs yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Kişisel bakımdan ev, hobi ve kırtasiye ürünlerine, elektrik, elektronik, telekomünikasyon sistemlerinden, sağlık ürünlerine bir çok sektöre yönelik üretim yapan 3M, dünyada sayılı ülkede hayata geçirdiği bölgesel üretim üslerinden birini Türkiye'de kuruyor.

3M Çorlu'da bulunan Avrupa Serbest Bölgesi'nde hayata geçirilecek proje için yaklaşık 500 milyon doları bulacak bir yatırım yapacağını açıkladı. Aralık ayı içinde temeli atılması planlanan tesiste üst düzey teknoloji ile çalışacak ve binin üzerinde nitelikli istihdam sağlanacak.
Yatırım kararı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı 3M ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısıyla açıklandı.
Toplantının açılışında konuşan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı, iki yıldır 3M ile birlikte çalışmalarda bulunduklarını belirterek, "Bu yatırım, sağlayacağı istihdam ve ihracatımıza yapacağı pozitif etkiler nedeni ile bizim için büyük bir önem arz etmektedir" dedi.
Türkiye'nin bu yatırım ile 3M gibi bir dünya devinin daha Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya ile Avrupa pazarlarına yönelik stratejik üssü olarak konumlandığını aktaran Aycı, Türkiye'ye böyle bir yatırımı kazandırmış olmaktan dolayı gururlu olduklarını dile getirdi.
ABD'nin son derece önemli bir iş ortağı olduğunu ifade eden Aycı, son 5 yılda Türkiye'nin ABD'den 7 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım çektiğini anımsattı. Aycı, şunları söyledi:
"Sadece geçen yıl, ABD'den gelen doğrudan yatırımlar bir önceki yıla nazaran dört kattan fazla artarak, 1.4 milyar doların üzerinde gerçekleşti ve bu yılın ilk yedi ayında ise ABD'den gelen doğrudan yatırımlar yaklaşık 1 milyar dolar civarındadır. Önümüzdeki dönemde yine önemli yatırımlar gelecek, onlar cebimizde. Yatırım kararları olgunlaştıkça paylaşacağız. Görüldüğü üzere Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak gerek dünya devlerinin, gerekse KOBİ düzeyindeki şirketlerin yatırımlarını ülkemize kazandırıyoruz."
 
"Türkiye'deki tesis Avrupa'daki üçüncü Super Hub olacak"
 
3M Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Giuseppe Castaldi de yatırımın 3M açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, sorumlu olduğu bölgenin, Türkiye'nin de içinde bulunduğu büyüme potansiyeli yüksek 31 ülkeyi kapsadığını bildirdi.
Mevcut pazarlardaki büyüme fırsatlarını gözlemlediklerini ve yeni ürünleri ile gelişmekte olan pazarlara erişimlerini artırdıklarını aktaran Castaldi, bu yüksek potansiyeli göz önüne aldıklarında 3M'nin uluslararası büyüme stratejilerine ve bölgesel yeterlilik hedefine paralel olarak Türkiye'de güçlü bir yatırım yapmak için plan geliştirdiklerini dile getirdi.
Bu yatırım planının Türkiye'de olduğu kadar, Doğu ve Batı Avrupa'da da büyümeyi destekleyen önemli bir adım olacağını anlatan Castaldi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugün sizlere detaylarını aktardığımız bu denli yüksek yatırım ve satış hacmine sahip büyük üretim tesislerini biz Super Hub olarak adlandırıyoruz. Türkiye'de kurulacak olan Super Hub, Avrupa'daki üçüncü Super Hub olacak. Bu üretim tesisi sadece Türkiye için değil; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerindeki pazarların ihtiyaçlarına yönelik üretim de yapacak. Üretim tesisinin, ilerleyen yıllarda, yıllık 1 milyar dolara yakın bir satış hacmine ulaşmasını bekliyoruz. Ağırlıklı olarak ihracata yönelik faaliyet gösterecek olan yeni tesisimiz ile ileriki yıllarda yıllık 500 milyon dolardan fazla ihracat hedefine ulaşmayı öngörüyoruz. Aynı zamanda 3M Türkiye olarak iç pazara sunduğumuz, Türkiye'de üretilen ürünlerin toplam satışlarımız içindeki payını da yüzde 25'ten yüzde 45'ler seviyesine çıkartmayı hedefliyoruz."
Dünya ekonomisinin belirsizlik içinde bulunduğu dönemde, Türkiye'nin ekonomik büyüme ve istikrar anlamında gösterdiği başarının bu coğrafyayı yatırım anlamında cazip kıldığını vurgulayan Castaldi, "Burada özellikle uluslararası yatırımcıları cesaretlendiren yatırım ortamının ve son dönemde açıklanan yeni yatırım teşvik paketinin öneminin bir kez daha altını çizmek isterim. Bu değerlendirmeler ışığında, Türkiye'nin yatırım için ne kadar doğru bir ülke olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor" dedi.
 
Satış hacminde hedef 1 milyar dolar
[PAGE]
 
Satış hacminde hedef 1 milyar dolar
 
3M Türkiye Genel Müdürü Andrei Holban ise bu yıl 25. yılını kutladıkları 3M Türkiye'nin, 400'den fazla çalışanı ve 170 milyon doları aşan satış hacmiyle son derece hızlı büyüyen bir şirket olduğunu ifade etti.
Çerkezköy fabrikalarında sadece iç piyasaya üretim yapmadıklarını, Çin'den Hindistan'a kadar 40'a yakın ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Holban 2011'den bu yana Türkiye'nin en fazla ihracat yapan bin firması arasında yer almalarının kendileri için ayrı bir gurur vesilesi olduğunu söyledi.
Bu yatırımla 3M Türkiye'nin artık gençlik dönemini geride bırakarak olgunluk dönemine adım attığını kaydeden Holban, 200 bin metre karelik arazide konumlanacak olan yeni üretim tesisleri ile satış hacimlerini ilerleyen yıllarda yaklaşık 1 milyar dolara ulaştırırken, üretim kapasitelerini 10 katına yakın bir oranda arttıracaklarına inandıklarını dile getirdi.
Yeni yatırımla birlikte binden fazla yeni istihdam sağlamanın kendileri için gurur vesilesi olacağının altını çizen Holban, sözlerini şöyle tamamladı:
"Super Hub yatırımı ile 3M, aynı zamanda halihazırdaki teknik yetkinliğini geliştirerek lokal ve bölgesel ihtiyaçları karşılayıp ürün ve uygulama geliştirme odaklı Türkiye'deki ARGE faaliyetlerini hızlandıracak. 3M Türkiye, yakın gelecekte hem bölgesel hem de küresel anlamda önemli bir oyuncu olacak. Çorlu'daki yeni Super Hub yatırımının, bölgedeki üretimin merkezi olarak yerel ekonomiye hatırı sayılır bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Halihazırda üretimimizde kullanılan ham maddenin yüzde 80'ini ithal ürünler oluştururken, yeni yatırımımız ile bu oranı yüzde 50'nin altına çekmeyi hedefliyoruz. 3M, Türkiye'deki müşteri ihtiyaçlarını karşılamaya devam ederken, Super Hub tesisi ile üretimi arttırıp, bölgesel müşterilerin taleplerini 'Türk Malı' ürünler ile karşılayabilir hale gelecektir."
3M Türkiye Üretim Direktörü Tamer Güneş ise sene sona ermeden temelini atmayı planladıkları Super Hub tesisinin ilk bölümlerinin 2013 yılı içerisinde faaliyete başlamasını hedeflediklerini aktardı. Güneş, "İhracat oranımızı yüzde 60'lardan yüzde 80-90 aralığına yükseltmeyi hedeflerken, yerli ham madde kullanım oranımızı yüzde 20'lerden yüzde 45-55 aralığına yükselterek ekonomiye fayda sağlamak istemekteyiz" ifadelerini kullandı.
Bu arada toplantıya ABD İstanbul Başkonsolosu Scott Frederic Kilner de katıldı.
Bu konularda ilginizi çekebilir