DiaSA'da yıl sonu hedefi 700 mağaza

Franchising bedelini 5,700 TL olarak belirleyen grup, 2008'de 683 milyon TL'lik brüt satış yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin kriz nedeniyle zor günler yaşamasına rağmen Sabancı olarak perakendeye, 'stratejik ve uzun vadeli' baktıklarını belirten Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, yıl sonunda hedeflerinin DiaSA'da 700 mağazaya ulaşmak olduğunu duyurdu. Dia Uluslararası Avrupa Direktörü Francisco Xavier De La Pena ise, Türkiye'de DiaSA'nın geçen yıl brüt satışlarının 683 milyon lira olduğunu açıkladı.

Dinçer, DiaSA'nın 2008 performansı ve 2009 hedeflerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında, Sabancı'da misyonlarının, rekabetçi ve sürdürülebilir büyüme potansiyeli olan 'stratejik bir portföyü' paydaşlarına değer yaratacak şekilde yönetmek olduğunu söyledi.

Bu misyon çerçevesinde perakendeyi, portföylerindeki ana iş kollarından biri ve büyüme alanı olarak belirlediklerini ifade eden Dinçer, bu sektörde CarrefourSA ile genel perakende, DiaSA ile indirim marketi ve TeknoSA ile elektronik perakende alanında faaliyet gösterdiklerini hatırlattı.

Dinçer, Türkiye'de modern perakendeciliğin hızla büyüdüğünü, perakende sektörünün 2008'de 257 milyar dolar olarak tahmin edildiğini ve bunun daha da büyüyeceğini kaydetti.

Pazarın yaklaşık yarısının gıda perakende pazarı olduğunu ve burada "muazzam" bir potansiyel gördüklerini ifade eden Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Genç ve büyüyen nüfusumuz var. Nüfusumuzun 4'te biri 15 yaşın altında. Bu, gelecekteki potansiyelin büyüklüğünü gösteriyor. Kişi başına milli gelirimiz hızla yükseliyor. Artık 10 bin dolarları konuşmaya başladık. Gelir düzeyi artan tüketici daha çeşitli, daha iyi ürünler ve hizmetler talep ediyor. Kentleşme oranı hızla yükseliyor. Artık nüfusumuzun yüzde 70'ten fazlası kentlerde yaşıyor. Kentli nüfusun tüketim alışkanlıkları da elbette değişiyor.

DiaSA'da bugün Marmara ve Ege bölgelerinde toplam 22 şehirde 620 markete ulaştık. DiaSA, son 5 yılda yıllık yüzde 30 büyüme hızı ile Türkiye'nin en hızlı büyüyen market zinciridir. Marmara ve Ege bölgelerinde haftada 2'den fazla market açıyoruz. 2009 yılı sonunda market sayımızın 700'e ulaşmasını hedefliyoruz."

DiaSA 60 yeni bayilik verecek

Global krize de değinen Dinçer, "Şu sıralar global kriz dolayısıyla ülke olarak zor günler yaşıyoruz. Ancak, Sabancı olarak perakendeye, bu dönemsel şokların ötesinde, stratejik ve uzun vadeli bakıyoruz" dedi.

Dinçer, DiaSA'nın bayilikler vererek girişimcilere ortaklık ve iş fırsatları yarattığını, DiaSA bayiliğinin, yerel girişimciler için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Dinçer, bu yıl 60 yeni bayilik vereceklerini duyurdu.

Dinçer, toplantının ardından gazetecilerin, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın geçtiğimiz hafta İçerenköy'deki CarrefourSA mağazasını ziyaret ederken ifade ettiği satın almalara ilişkin sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Özel bir şey yok. Masada her zaman birden fazla üzerinde çalışılan fırsat oluyor. Onları kastetti. Herhangi bir isim vermem söz konusu değil. (Görüşme içerisinde olduğumuz birileri) yok.

CarrefourSA'da daha çok organik ve inorganik büyüme hedefliyoruz. DiaSA'da ise ağırlıklı franchising ve organik büyüme..."


2008'de 683 milyon liralık satış yaptı

DiaSA'nın 2008 performansı ve 2009 yılı hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında konuşan De La Pena, geçen yıl Dia S.A. grubunun faaliyet gösterdiği bütün ülkelerde brüt satışlarının 10 milyar 560 milyon euroya ulaştığını, bunun, bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında bir artışa denk geldiğini söyledi.

De La Pena, Dia franchise konseptinin 2008 sonunda 8 ülkede 1.400'den fazla mağaza sayısına ulaştığını belirterek, geçen mali yılda Dia Grubun dünyadaki franchise'larının yaklaşık 133 milyon satış fişi kestiğini ifade etti.

DiaSA'nın ilk marketini Aralık 1999'da açtığını hatırlatan De La Pena, aradan geçen dönemde DiaSA'nın satış hacmi, mağaza ve çalışan sayısı açısından ciddi bir büyüme yakaladığını, geçen yıl franchise'lar dahil 600'den fazla satış noktasına ulaştığını, 3 depo ve 2 bin 800'den fazla çalışanı bulunduğunu anlattı.

DiaSA'nın Marmara ve Ege'de toplam 3 bölgesel merkezde faaliyet gösterdiğini anımsatan De La Pena, DiaSA'nın Türkiye'de 2008'de brüt satışlarının 683 milyon lira, çalışan sayısının da 2 bin 800 olduğunu söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan De La Pena, artık biraz daha uzak bölgelere yayılmaya çalıştıklarını, bu bölgelerde franchise sisteminin daha rahat adapte edileceğini düşündüklerini dile getirerek, ''Dağıtım depolarımıza 300-350 kilometre mesafede mağaza ve franchise kurabiliyoruz. Daha uzak yerlere gidemiyoruz. Ama ileride Doğu'ya da gitmeyi düşünüyoruz. Ama bu kısa vadede değil'' şeklinde konuştu.

'Private label' ürün satışı arttı

Francisco Xavier De La Pena, krizin bütün sektörleri etkilediğinin altını çizerek, ''DiaSA da, pazar eğilimiyle paralel olarak gelişiyor. Bu yıl 2008'e göre büyük bir, yüzde 18-19'luk bir büyüme öngörüyoruz. Pazar payımızı biraz büyütüyoruz'' şeklinde konuştu.

İstihdamı 200 kişi artırarak bu yılın sonunda 3 bin kişilik çalışan sayısına ulaşmayı düşündüklerini belirten De La Pena, mağazalarına daha fazla müşteri girişi olduğunu gördüklerini, özellikle temel gıda ürünlerinde müşterilerin daha uygun fiyat aradıklarını söyledi.

De La Pena, ''Krizle birlikte şöyle bir eğilim de var; müşterilerimiz kendi markalı ürünlerimizi kullanmayı artırdı. Dia markalı ürünler, genel satışlarda büyüdü'' dedi.

Krizin etkilerinin, Avrupa ülkelerine göre Türkiye'de daha geç hissedilmeye başlandığını, ramazan döneminin, krizin etkisinin gelişini etkilediğini ifade eden De La Pena, şöyle devam etti:

''2008'de yüzölçümü olarak genişledik. Eylülden itibaren bu büyümemiz düştü. Bu yılın ilk başında zorlu bir pazar görüyoruz ama bu yılın ikinci döneminin daha pozitif olacağını düşünüyoruz. Ticari teklifimizi iyileştirmek için birçok yeni sistemler uyguluyoruz. DiaSA, güçlü ve sağlam bir şirket. Mali bir problem yaşamadı. Krizin bizim için bir fırsat olabileceğini düşünüyoruz. Türkiye'de DiaSA'nın varlığını geliştirmek istiyoruz.''

Bir gazetecinin, toplam ciro içinde Dia markalı ürünlerin payını 2009'da ne kadar artırmayı planladıklarına ilişkin sorusu üzerine De La Pena, ''Kendi markamızda bir büyüme öngörüyoruz. 2008'in sonunda private label'de yüzde 36'lık bir oran varken, bu rakam bu yılın ilk aylarında yüzde 42'ye geldi. Belki yıl içinde yüzde 45-50'ye ulaşabilir'' diye konuştu.

De La Pena, franchising mağazalarının ne kadarının kapandığına yönelik bir soruya da, ''Genel olarak yılda 10-12 franchising kapanıyor. Bu çok normal. Şu günlerde Türkiye, Dia'nın mevcut olduğu ülkeler arasında kapanan franchising bakımından en düşük ülkelerden biri'' karşılığını verdi.


Franchising için giriş ücreti 5,700 TL

DiaSA Genel Müdürü Fernando Gonzalez de, DiaSA'nın taahhüdünün, en kaliteli ürünleri en uygun fiyatlarla daima müşterinin yakınında sunmak olduğunu, pazardaki en uygun fiyatı sunduklarını söyledi.

Gonzalez, ''23 temel ürünün DiaSA'daki toplam fiyatı 138 TL. Rakiplerimizden yüzde 12 daha ucuz. Bizde alışveriş yaptığınız zaman, yıllık tasarruf 876 TL oluyor'' dedi.

Dia franchise formülüne de değinen Gonzalez, franchising alanlardan istenen giriş ücretinin 5 bin 700 lira olduğunu, başlangıç yatırımı olarak yaklaşık 80 bin-120 bin lira arasında bir yatırım gerektiğini, ipotek teminatı veya bankadan teminat mektubu istendiğini anlattı.

Türkiye'de 2004'te hayata geçen Dia franchising'in 2008 sonu itibariyle 180'den fazla mağazaya ulaştığını, DiaSA'nın, İspanya'dan sonra franchise sayısı açısından ikinci konumda olduğunu anlatan Gonzalez, geçen yıl Dia franchise'larının faaliyet gösterdiği bütün bölgesel merkezlerdeki brüt satışının 107 milyon liraya ulaştığını, bunun bir önceki yıla göre yüzde 72 oranında artışa denk geldiğini söyledi.