Dış ticaret endeksleri düştü

Nisan ayında ihracat birim değer endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8, ithalat birim değer endeksi yüzde 1,8 oranında azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA - Nisan ayında ihracat birim değer endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8, ithalat birim değer endeksi yüzde 1,8 oranında azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Dış Ticaret Endeksleri Nisan ayı sonuçlarını açıkladı. Geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yıllı dış ticaret endekslerine göre; Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 5,8 ve ithalat birim değer endeksi yüzde 1,8 oranında azaldı.

İlgili ayda ihracat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılıkta yüzde 4,6 arttı, balıkçılıkta yüzde 9,1, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 0,7 ve imalat sanayinde yüzde 6,2 geriledi. İthalat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 12,1 artarken, tarım ve ormancılıkta yüzde 15,2, imalat sanayinde yüzde 3,8 düştü.

[PAGE]



Miktar endeksleri

Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 13,4 artarken, ithalat miktar endeksi yüzde 6,3 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; Nisan ayında, 2011 Nisan ayına göre, ihracat miktar endeksi yüzde 17,7 yükseldi. İthalat miktar endeksi ise yüzde 4,3 oranında düştü. Mevsim ve Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; Nisan ayında bir önceki aya göre, ihracat miktar endeksi yüzde 7,6 artarken, ithalat miktar endeksi yüzde 2,6 azaldı. İhracat miktar endeksi ana sektörler itibariyle, geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılıkta yüzde 11,7, balıkçılıkta yüzde 5,9, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 6,5, imalat sanayinde yüzde 13,5 arttı. Aynı ayda, ithalat miktar endeksi tarım ve ormancılıkta yüzde 28,2, imalat sanayinde yüzde 8,1 azaldı, madencilik ve taşocakçılığında ise yüzde 0,4 arttı.

Bu konularda ilginizi çekebilir