Dünyada 75 milyon genç işsiz var!

WAPES Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Gauvin, Dünya çapında 25 yaş altı 75 milyon işsizin olduğunu belirterek, "Bunun 5.5-6 milyonu Avrupa içinde" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Dış İlişkiler ve Projeler Dairesi Başkanlığı ile WAPES işbirliği ile gerçekleştirilen, "Genç Girişimciliği ve Sosyal Girişimcilik: Kamu İstihdam Kurumlarının Rolü&En İyi Uygulamalar Çalıştayı" Antalya Su Otel'de yapıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği (WAPES) Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Annie Gauvin, dünyada 25 yaş altı yaklaşık 75 milyon genç işsiz bulunduğunu, bunun yaklaşık 5.5-6 milyonunun Avrupa ülkelerinde olduğunu bildirdi.

WAPES Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Annie Gauvin, konuşmasına geçen hafta Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle duydukları üzüntüyü dile getirerek başladı. Gauvin, Fransa ve Avrupa vatandaşları olarak, Güney Kore'deki vapur kazası ve Bosna'daki sel kazasından etkilenenler için de büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Dünyada 25 yaş altı genç işsiz sayısının (15-24 yaş arası) yaklaşık 75 milyon olduğunu belirten Gauvin, bunun yaklaşık 5.5-6 milyonunun Avrupa ülkelerinde bulunduğunu ifade etti.

Genç işsizlerin ekonomik ve sosyal anlamda önemli sorun teşkil ettiğini anlatan Gauvin, alarm veren bu konuya çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Gençlere yalnızca istihdam sağlamak değil, gençlerin kendi işlerini oluşturması için de yolların aranması gerektiğini kaydeden Gauvin, bu çerçevede yenilikçi fikirlerin ve girişimcilik yeteneklerinin geliştirilmesi, genç insanların risk alma yetilerinin artırılması gerektiğini dile getirdi.

5 yılda 5 milyon kişiye iş 

Çalıştayın açılışında konuşan İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Asım Göker Keskin de kamu hizmetleri kurumu olarak özellikle işsizliğe çözüm bulabilmek ve istihdam sağlayabilmenin çok büyük bir zorluk olduğunu söyledi.

İŞKUR'un, yeni işlerin yaratılması ve potansiyel girişimcilere yönelik destekler açısından özellikle son yıllarda büyük adımlar attığını kaydeden Keskin, Türkiye'de son 5 yılda yaklaşık 5 milyon insana istihdam sağlandığını, fakat yapılacak daha çok şey olduğunu bildirdi.

Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu Direktörü Ioannis Aslanis de genç girişimciliğin küresel bir problem olduğunu, bu nedenle küresel bir işbirliğine ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

2003 yılından  bu yana WAPES üyesi olan İŞKUR, 2012 yılından itibaren de 3 yıllığına WAPES Yönetim Kurulu'na seçildi.

Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Makedonya, Norveç, İsveç, Karadağ, Finlandiya, Estonya, Azerbaycan, Güney Kore, Kamerun, Çad, Zimbabwe ve Tunus gibi ülkelerden girişimcilik alanında uzmanların katıldığı çalıştay iki gün sürecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir