”Elektrik yatırımları için 125 milyar dolara ihtiyaç var”
Bakan Güler, "Enerji Forumu"nda şeref konuğu olarak konuşma yaptı
ASTANA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin elektrik üretim sektörüne yönelik olan yatırım ihtiyacının 2020'li yıllara kadar 125 milyar dolar civarında olacağını bildirdi.
Bakan Güler, Kazakistan Cumhuriyeti Enerji ve Maden Bakanlığının desteğiyle düzenlenen ve Dünya Enerji Konseyi Avrupa ve Orta Asya temsilcileri ile Shell ve Lukoil gibi büyük petrol şirketlerinin temsilcilerinin de katıldığı "Enerji Forumu"nda şeref konuğu olarak konuşma yaptı.
Kazakistan ve Türkiye'nin ekonomik, politik ve kültürel iş birliğinin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Güler, bu iş birliğini daha da geliştirmek istediklerini söyledi.
Türkiye'nin enerji politikası konusunda katılımcılara bilgi veren Güler, son dönemde iki önemli projeyi tamamladıklarını, bunlardan birinin Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı, diğerinin de Bakü-Tiflis-Erzurum Boru Hattı projeleri olduğunu belirtti. Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını içeren Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğal Gaz Boru Hattı ile Nabucco projelerinin devam ettiğini hatırlatan Güler, Nabucco projesinin tamamlanması yönünde kararlı olduklarını vurguladı.
Enerji güvenliği açısından Türk boğazlarının önemine dikkati çeken Bakan Güler, dünyadaki petrol tüketimi ile ilgili yapılan taşımacılığın yüzde 4'ünün bu boğazlar üzerinden yapıldığını anlattı. Türk boğazlarından geçecek Hazar bölgesi kaynaklı petrolün 2009 yılında yaklaşık 200 milyon tona ulaşmasının beklendiğine işaret eden Güler, boğazlardaki yoğunluğu azaltmak için petrol taşıma güzergahları arasında Anadolu üzerinden geçen Samsun-Ceyhan boru hattına ayrıca önem verdiklerini bildirdi.
Bu anlamda Ceyhan terminalinin, Kerkük, Bakü ve Samsun'dan getirilecek petrolü ikame edebilecek ve dünya pazarlarına sevk edebilecek kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Bakan Güler, "Ceyhan 2012 yılında çok önemli bir enerji merkezi haline dönüşecektir. Doğu Akdeniz'de çok önemli bir petrol yükleme terminali olacak. Bu terminalin en önemli özelliği, hali hazırda bütün bu yükü taşıyabilecek kapasiteye sahip tesislerinin mevcut olmasıdır" dedi.
"Mersin'de kurulacak nükleer santral"
Bakan Güler, hidrojen, bioetenol, biodizel ve toryum başta olmak üzere, yeni enerji teknolojileriyle ilgili olarak ulusal ve uluslararası pek çok kuruluşla iş birliği içinde olduklarını belirtti. Nükleer enerji konusunda da çalışmaları anlatan Güler, "Nükleer enerji, büyüyen elektrik talebine cevap verecek ve ithal enerji kaynaklarına artan bağımlılığı azaltacak. Yeni çıkarmış olduğumuz nükleer enerji kanununa göre Mersin'de kurulacak olan nükleer santralin ihalesi için başvurular 24 Eylül 2008'e kadar sürecek" dedi.
Bakan Güler, enerji verimliliğinin de kendileri için çok önemli olduğunu, bunu da bir enerji kaynağı olarak gördüklerini sözlerine ekledi.
Kazakistan Başbakanı Karim Massimov
Kazakistan Başbakanı Karim Massimov ise ülkesinin artık bölgesindeki petrol stratejilerini belirleyecek hale geldiğini, dünyada bu konuda söz sahibi olmaya çalıştığını söyledi. Enerji alanında yabancı yatırımcıları ülkesine davet eden Massimov, yeni bir petrol kanunu hazırladıklarını, bu sektördeki küçük yatırımcılar için yeni vergi düzenlemesine gideceklerini kaydetti.
Kazakistan'ın artık sadece petrol değil, petrolün yan ürünlerini de işleyip Avrupa'ya pazarladığını anlatan Massimov, 21. yüzyılda yabancı yatırımcıların en çok ilgi duyacakları ülke olmayı hedeflediklerini söyledi.
Kazakistan Enerji ve Mineral Kaynaklar Bakanı Sauat Minbayev de ülkesinin hidro karbon enerji potansiyeli konusunda bilgi verdi. 2008 yılında 70 milyon ton petrol üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Minbayev, bunun dünya üretiminin 1,8'ine karşılık geldiğini söyledi. 2008 yılında üretilen 70 milyon ton petrolün 60,4 milyon tonunun ihraç edildiğini anlatan Minbayev, ülkesindeki petrol rezervinin ise 12 milyar ton olduğunu kaydetti.
BTC Ham Petrol Boru Hattına olan taahhütlerini yerine getireceklerini anlatan Minbayev, hattın bir bölümüne ilk aşamada 23 milyon ton, daha sonra genişletme çalışmalarının ardından da 38,6 milyon ton petrol verileceğini bildirdi.
Forumun ardından Bakan Güler, Kazakistan Enerji ve Mineral Kaynaklar Bakanı Sauat Minbayev ve diğer enerji üst düzey yetkilileri ile ikili görüşmede bulunacak.