Ellerinde POS'la Körfez'e gittiler

Körfez ülkelerindeki emlak fuarlarında projelerini görücüye çıkaran Türk firmaları, gelen talebi karşılamak için fuarda kredi kartıyla konut satışı yapmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

leyla_ilhan.jpg

İSTANBUL - Ortadoğu’nun Türkiye gayrimenkullerine olan ilgisi, Türk firmalarına kredi kartıyla konut satışı yaptırdı. Dubai ve Kuveyt ve Abu Dabi’de düzenlenen emlak fuarlarında projelerini görücüye çıkaran Türk firmaları gelen alım taleplerine anında cevap vermek için kredi kartıyla satış yapmaya başladı. Kredi kartıyla ilk satışlarını 8-10 Nisan tarihleri arasında yapılan Dubai IPS Fuarı ile 7-12 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Kuveyt Emlak Fuarı’nda gerçekleştiren Türk firmaları böylece konut satışlarını yüzde 90’lara varan oranda artırdı. Kredi kartıyla satış için fuara giden kimi firmalar ise POS cihazlarının çalışmaması nedeniyle geleneksel yöntemlerle satış yapmak durumunda kaldı. 

Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, nisan ayında eş zamanlı olarak Kuveyt ve Dubai’de yapılan emlak fuarlarında projelerini görücüye çıkardıklarını belirterek, “Fuarda konut satışı sıcağı sıcağına oluyor. İnsanlar projeyi beğenip alma eğilimi gösterdiklerinde o anda satışı yaptığınızda satışı kapatmış oluyorsunuz. Diğer türlü Türkiye’ye gelince almak durumunda kalıyordu, bu da başka projelere kaymasına ya da başka yatırım araçlarına kaymasına neden olabiliyor. Dolayısıyla POS cihazlarımızla gittiğimizde peşinatı ya da kaporayı kredi kartıyla aldığımız için işlem garanti altına alınmış oluyor” diye konuştu. 

POS cihazları olmadan fuara gittikleri dönemde peşinatı nakit almak durumunda kaldıklarına işaret eden Özyurt, “Bu da parayı geri getirirken sıkıntıya neden oluyordu. Ya da Türkiye’ye gelince ödeme yapıyorlardı ki böyle durumlarda daire almak isteyenlerin yüzde 10’u ancak gelebiliyordu. Yüzde 90’nı ise gelemiyordu” diye konuştu. Kredi kartıyla birlikte satışlarının yüzde 90 oranında arttığını söyleyen Özyurt, “Kuveyt ve Dubai’da yapılan fuarda 50’nin üzerinde konut sattık. Abu Dabi fuarıyla birlikte 1 ay içinde 100 adet konutu satmayı hedefl iyoruz” dedi. Özyurt, fuarda genellikle metrekare fiyatları 2 bin TL seviyesinde olan orta seviyede ki konutlara ilginin çok fazla olduğunu belirtti. 

Arapların kredi kartıyla konut satın alma istekleri üzerine Dubai ve Kuveyt’teki fuarlara kredi kartıyla satış yapmak için bu yıl pos cihazlarıyla fuarda yer aldıklarını söyleyen Proje Beyaz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Han, ancak sistemde oluşan arza nedeniyle bunu gerçekleştirmediklerini kaydetti. Haliç Panorama Evleri ve Kuşadası’nda yaptıkları projelerini fuarda tanıttıklarını anlatan Han, sistemdeki arza nedeniyle 10-15 bin dolarlık peşinatlar yerine 4-5 bin dolar gibi daha düşük peşinatlarla satış yapmak durumunda kaldıklarını ifade etti. Özellikle Kuveyt’teki alıcılar arasında kredi kartıyla konut almak isteyenlerin fazla olduğunu söyleyen Han, Arapların bilgilerini vermek yerine marketten alışveriş yapar gibi kredi kartıyla konut almaya daha sıcak baktığını dile getirdi. Han, “Özellikle kadınlar kredi kartıyla konut alıyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir