Esnafa %12 faizle kredi hayata geçiyor

Pazartesi gününden itibaren kredi kullanılmaya başlanacağını bildiren Çağlayan, önümüzdeki günlerde esnafa yeni müjdeler vereceklerini aktardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  

ANKARA - Halkbank tarafından esnaf ve sanatkara yarı oranında faizle kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da, pazartesiden itibaren yüzde 12 faizle kredi kullanılacağını açıkladı.

Bakan Çağlayan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından Dedeman Otel'de düzenlenen, "Esnaf ve Sanatkar 2009 Değerlendirme Toplantısı"na katıldı.

Çağlayan burada yaptığı konuşmada, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunulan Esnaf ve Sanatkar Stratejik Eylem Planı, sıfır faizli cansuyu kredileri, TESKOMB kredileri ve esnaf sanatkar kesiminin kredi borçlarında yapılacak düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Hükümetin, esnaf ve sanatkar kesimine verdiği değerin bir göstergesi olarak Bakanlığın 2009 yılı bütçesini yüzde 92, KOSGEB kaynaklarını da yüzde 40-50 artırdığını dile getiren Çağlayan, geçen yıl Halk Bankasına verdikleri kredi sübvansiyonunun da 211 milyon TL'den 275 milyon TL'ye çıkarıldığını bildirdi.

Esnaf ve sanatkar kredisinde faizin yarısı alınmayacak

TESKOMB borçlularına 5 yıl vade

Bazı esnaf ve sanatkarların TESKOMB'dan kullandıkları kredilerin taksitlerini ödeyemediklerini ve zor duruma düştüklerini de belirten Çağlayan, bu sorunun çözümü için TESKOMB'un eski Başkanı, AK Parti Yozgat milletvekili Kadir Akgül ile görüştüklerini söyledi. Çağlayan, "Onlar da bana TESKOMB'a borcu olan esnafın ana paralarını ödemek şartıyla evlerinin üzerindeki ipotekleri kaldıracaklarını ve borçların kalan kısmına 5 yıl vade yapacaklarını söylediler. Bu da size hayırlı olsun" diye konuştu.

Esnafa yeni müjdeler yolda

Halk Bankasından kullandırdıkları kredilerde gösterge faiz oranının yüzde 50'ye indirildiğini belirten Bakan Çağlayan, "Yarısı sizden yarısı bizden dedik. Pazartesiden itibaren yüzde 12 faizle kredi kullanacaksınız" dedi.

AK Parti'nin esnaf ve sanatkarı sözde değil özde destekleyen bir parti olduğunu vurgulayan Çağlayan, bu anlayışla üzerinde çalıştıkları yeni bir düzenlemeyle de SSK ve BAĞ-KUR borcu bulunan esnaf sanatkarlara da KOSGEB kredilerinden yararlanma imkanı getirileceğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, Esnaf Eylem Planı ile ilgili olarak da 33 ana başlıkta birçok alanda düzenleme yapılacağını ve önümüzdeki günlerde esnafa yeni müjdeler verebileceklerini söyledi.

Çağlayan, "Esnaf ve sanatkarın var olan itibarının, etkinliğinin artırılması için çalışıyoruz. Sicil belgelerinin esnaf odalarınca verilmesini sağlayacak bir düzenleme yapıyoruz. Ticaret odasına kayıt olurken istenmeyen bir belge TESK'e kayıt olurken isteniyorsa ben buna karşı çıkarım ve çıktım. Bu eylem planı Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak" diye konuştu.

Esnaf ve sanatkar kredisinde faizin yarısı alınmayacak