Etlik’e 12 banka 18 yıl vadeli 876 milyon euro kredi sağladı

42 ayda inşa edilmesi planlanan, yapım ve işletmesi Astaldi-Türkerler ortaklığına ait Ankara Etlik Sağlık Yatırım’da tıbbi hizmetleri verecek kamu ise 24 yıllığına kiracı konumunda olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - DÜNYA

Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü’nün 876 milyon euroluk kredi finansmanı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla imzalandı. Aralarında uluslar üstü olarak tabi edilen kalkınma bankaları, yerli ve yabancı bankaların yer aldığı12 finans kuruluşunu bir araya getiren proje finansmanı, 18 yıl vadeli olacak. 
Sağlık Bakanlığı’nın Kamu-Özel Ortaklığı modeli ile yürüttüğü entegre sağlık kampüsleri programı kapsamındaki 3 bin 566 yataklı Etlik Entegre Sağlık Kampüsü 1 milyar 150 milyon TL yatırım değeriyle hayata geçirilecek. Yapım ve işletmesini Astaldi-Türkerler Ortaklığı’nda Ankara Etlik Sağlık Yatırım gerçekleştirecek. Tıbbi hizmetleri verecek kamu ise 24 yıllığına kiracı konumunda olacak. 18 yıl vadeli 876 milyon euroluk krediyi sağlayan bankalar ise Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBRD), İş Bankası, IFC, BSTD, DEG, SACE, Credit Agricole, Banca IMI Intesa San Paolo, Unicredit, Deutsche Bank, TSKB ve Akbank oldu. 

Toplamda 1 milyon 71 bin metrekare alanda yükselecek Etlik Entegre Sağlık Kampüsü’nün 2018 başında hazır hale gelmesi bekleniyor. Ana yapı haricinde 6 kuleden oluşacak olan kompleks; genel hastane, kardiyovasküler cerrahi, ortopedi ve nörolojik bilimler, çocuk hastalıkları, kadın sağlığı ve hastalıkları, onkoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, adli psikiyatri alanında hizmet verecek. 

Türkiye’nin son 1,5 yıl içerisinde 3 seçim geçirdiğini ve en son seçimden de tek başına iktidar olabilecek bir sonuç alınmadığını ifade eden Müezzinoğlu, şöyle devam etti: “Dünya finansörleri, bu süreçte yaklaşık 900 milyon euroluk bir yatırım için Türkiye’yi güvenilir bulup imza atabiliyorlarsa bu, ülkenin esasında yönetimde yakaladığı istikrarın bir başarısıdır. Hemen yan tarafımızdaki komşularımız, devleti yönetebilme adına finansman bulmakta zorlandığı bir noktada Türkiye 18 yıl vadeli ve milyar euroluk bir finansmanı imza altına alabiliyorsa, Türkiye’nin gerek ekonomisi, gerekse yönetimdeki istikrarının yakaladığı bir başarıdır.” 

Müezzinoğlu, projeleri devem eden 16 entegre sağlık tesisi olduğunu belirterek, son üç ayda bu sayıya Şanlıurfa, Tekirdağ ve Eskişehir şehir hastanelerinin de eklendiğini; Denizli, Samsun, Kütahya projelerinin de ihale süreçlerinin devam ettiğini söyledi. Müezzinoğlu, Türkiye’de en geç dört yıl içinde yaklaşık 46 bin 000 yatak kapasiteli entegre sağlık tesisinin hizmet vermeye başlayacağını ifade etti. 

İlklere de imza attılar 

Kredi sözleşmesi imza töreninde konuşan yatırımcı şirket Ankara Etlik Sağlık Yatırım CEO’su ve Türkerler Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serhat İnanç, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu miktarda ve bu vadede bir proje finansman anlaşması ilk defa akdediliyor. Yine Etlik projesi, bu kapsamda dünya finans sisteminin referans kuruluşlarını ve lider bankalarını böylesine geniş bir katılımla bir araya getiren ilk projedir” dedi. 

Yatırımcı Şirket Ankara Etlik Sağlık Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Astaldi Concessioni Türkiye Ülke Müdürü Tommaso Sabato ise dünyanın birçok yerinde yatırımları olduğunu ve Türkiye’nin bu yatırımların arasında en başı çektiğini belirtti. Sabato, “Etlik Entegre Sağlık Kampüsü yalnız Ankara şehrinde yaşayan 5 milyona değil, tüm Türkiye’ye ve komşu ülkelere sağlık hizmeti verecek ve dağıtacak dev bir kompleks olacaktır” ifadelerini kullandı. Etlik Entegre Sağlık Kampüsü projesini üstlenen yatırımcı şirket Ankara Etlik’de Astaldi Concessioni yüzde 46, Astaldi yüzde 5, Türkerler ise yüzde 49’luk paya sahip bulunuyor.

lkjml.png

Bu konularda ilginizi çekebilir