Eximbank faiz oranlarını indirdi

Banka Genel Müdürü, kriz nedeniyle fon imkanlarının daraldığı bir konjonktürde, yeni düzenlemeler yaptığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, kısa vadeli TL kredilerinin faiz oranlarında 1 puan indirim yapıldığını ifade etti.

Kılıçoğlu, yaptığı açıklamada, ekonomide yaşanan ve etkileri halen devam etmekte olan global kriz nedeniyle fon imkanlarının daraldığı bir konjonktürde, Eximbank'ın ihracata olan desteğinin etkin bir şekilde devam etmesi amacıyla yeni düzenlemeler yapıldığını söyledi.

Kısa vadeli TL kredilerinin faiz oranlarında 1 puan indirim yapıldığını açıklayan Kılıçoğlu, bu düzenleme ile vade ve kredi risk büyüklüğüne bağlı olarak yüzde 11,5 ila yüzde 17 aralığında belirlenen yeni faiz oranlarının bugünden itibaren kullandırılacak krediler için geçerli olacağını söyledi.

Kılıçoğlu, doğrudan kullandırılan kredilerde 3 ay vade temdidi yapıldığını kaydederek, performans kredileri, turizm, nakliyat ve kobi kredilerinde taksitleri veya vadeleri 19 Ocak-31 Mart dönemine gelen kredi ödemelerine 3 ay erteleme imkanı getirildiğini belirtti.

Eximbank Genel Müdürü Kılıçoğlu, buna göre, erteleme faiz oranının TL kredilerde "akdi faiz oranı", döviz kredilerinde "akdi faiz oranı 1" puan seviyesinde belirlendiğini ifade etti.

"Bir yıl ödemesiz dönem"

Kılıçoğlu, yurtdışı müteahhitlik faaliyeti yürüten firmalara 2 yıl vadeli bir köprü finansman imkanı getirildiğini, 150 milyon TL fon ayrılan program kapsamında, müteahhit firmalara 2008 yılında tahakkuk etmiş veya tahsil edilememiş hak ediş alacakları dikkate alınarak, 1 yıl ödemesiz dönem tanınarak, ikinci yılda 3 taksitte geri ödeme yapılması kaydıyla, TL kredi veya 1 yıl vadeli döviz kredisi kullanma seçeneği sunulduğunu belirtti.

10 milyon dolar firma limiti belirlendiğini açıklayan Kılıçoğlu, kredinin TL opsiyonunun yüzde 19 sabit faiz veya TR Libor 2 değişken faiz oranı ile döviz opsiyonunun ise libor 4 faiz oranı uygulanarak kullandırılacağını söyledi.

Eximbank Genel Müdürü Kılıçoğlu, bankanın 2008 yılında ihracat sektörüne 4,3 milyar dolar nakdi kredi, 5,1 milyar dolar sigorta ve garanti desteği olmak üzere toplam 9,4 milyar dolar tutarında finansal destek sağladığını belirterek, "yapılan bu düzenlemelerin etkisi ile banka 2009 yılında sektöre, 6,9 milyar dolar nakdi kredi, 6 milyar dolar sigorta ve garanti olmak üzere 12,9 milyar dolar finansman desteği sağlamayı hedefledi" dedi.